Cafetaria Litjes in de Smulgids: ‘We hebben dit als branche hard nodig’

Actueel, Achtergrond |
24 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Jurgen en Nancy staan met Cafetaria Litjes in de Nationale Smulgids

Met de Nationale Smulgids kunnen ondernemers lokaal de blits maken, maar ook de gehele frituurbranche in de schijnwerpers zetten. Voor Cafetaria Litjes, al jaren geliefd in ‘s-Heerenberg en omgeving, zijn dat precies de redenen om mee te doen met de Smulgids.

“Het was best bijzonder om in de eerste Smulgids te staan”, zegt Nancy Egbert-Litjes over de editie van 2020. “Het is weer een manier om bekendheid te creëren voor onze zaak en onze producten. We kregen veel leuke reacties van klanten en relaties. We hebben de gidsen in de zaak gezet, mensen vinden het leuk om dat te lezen.”

Nancy runt de zaak samen met haar man Jurgen. De ouders van Nancy, die in 1976 begonnen met een frietwagen op diverse markten, zijn de grondleggers van het bedrijf.

Boodschap van de hele branche

Als het om de Smulgids gaat, kijkt de ondernemer verder dan haar eigen zaak. “Dit soort initiatieven hebben we als branche heel hard nodig. Elke keer als het over gezondheid gaat in de media, komt het frietje naar voren. Dat is niet fijn, want friet is niet per definitie ongezond. Dat is een boodschap die we als branche moeten uitdragen.”

Goed Gefrituurd Keurmerk

De Nationale Smulgids is dé consumentengids met cafetaria’s, snackbars en frituurspeciaalzaken die een omweg waard zijn. Houders van het Goed Gefrituurd Keurmerk van vakvereniging ProFri, zoals Cafetaria Litjes, hebben automatisch een plekje in de Michelingids van de cafetariabranche verworven.

Open inschrijving

Maar ook zonder keurmerk maken uitmuntende frituurzaken een kans, via de open inschrijving. Deze bedrijven doorlopen dan een keuringsproces waarbij ze onder meer worden bezocht door een mystery guest – de Smulinspecteur – om te bepalen of ze daadwerkelijk een vermelding verdienen.

Cafetaria Litjes al 38 jaar een begrip

Wie de Smulgids doorbladert, kan zien wat Cafetaria Litjes en vele andere frituurzaken te bieden hebben. Litjes is al 38 jaar een begrip in ’s-Heerenberg. Liefhebbers komen vooral af op de friet, maar ook op het snackaanbod. Ze kunnen onder meer genieten van frituursnacks die lang niet overal meer verkrijgbaar zijn, zoals het lihanboutje, de bonita en de ragouzi. Ook de gehaktbal uit jus is populair.

Litjes verkoopt in het seizoen vers Italiaans schepijs, en onlangs is het aanbod smoothies uitgegroeid tot een aparte smoothiekaart met zestien verschillende variaties. Om voldoende plek te hebben voor alle mensen die graag blijven eten, is het terras vorig jaar vergroot. “Want we bieden zoveel meer dan alleen friet en snacks.”

Aanmelden voor Smulgids en keurmerk

Wie net als Cafetaria Litjes een vermelding in de Nationale Smulgids wil verwerven maar (nog) niet in het bezit is van het Goed Gefrituurd Keurmerk, kan zich aanmelden via de open inschrijving.

Aanmelden voor het Goed Gefrituurd Keurmerk van vakvereniging ProFri kan ook. Naar het keurmerk→

Goedgefrituurd.nl

Keurmerkhouders krijgen, naast een vermelding in de Smulgids, ook een vermelding op de consumentenwebsite Goedgefrituurd.nl.