Brigitte van Nunspeet: “ProFri laat zien dat we professionals zijn”

Actueel, Achtergrond |
13 april 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Brigitte van Nunspeet en dochter Michelle

ProFri-Ambassadeurs van de week

Een cafetaria met een buurtfunctie. Dat is cafetaria De Gildehof in Apeldoorn ten voeten uit. Het familiebedrijf van Brigitte en Chris van Nunspeet is als sinds 2014 lid van ProFri. Vegetarische en glutenvrije producten zijn in opkomst, merkt de eigenaresse.

Winkelcentrum De Gildehof in de Apeldoornse wijk De Maten is de locatie waar het ondernemerspaar Van Nunspeet al bijna 29 jaar een frituurzaak heeft. De eerste tien jaar runden ze deze samen met compagnons. In 2008 werd de naam omgedoopt van De Meerpaal naar Cafetaria De Gildehof. Inmiddels zijn zoon Youri en dochter Michelle werkzaam in het familiebedrijf.

Waarom zijn jullie lid van ProFri?
“We zaten eerst bij KHN, maar zij zijn niet specifiek gericht op cafetaria’s. ProFri vertegenwoordigt ons als groep van ondernemers. Bijvoorbeeld richting de politiek. De vakvereniging geeft een beter beeld van ons beroep en laat zien dat dat wij echte professionals zijn.”

Jullie waren ook op de laatste ledenbijeenkomst?
“Ja. Het onderwerp over de verpakkingsmaterialen vonden we interessant. Daarnaast hoor je waar andere ondernemers mee bezig zijn en hoe zij ‘in het frituurplaatje’ staan. Dat is waardevol.”

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?
“We zijn al een tijd alert op vegetarische producten. Daar is steeds meer vraag naar. Dat geldt ook voor glutenvrij. Er zijn steeds meer mensen met allergieën. Daar spelen we op in met onze glutenvrije patat die we frituren in glutenvrij vet. Daarnaast hebben we een aantal sauzen zonder gluten.”

Hoe reageren klanten daarop?
“Ze waarderen het erg. Als een familielid coeliakie heeft, is het fijn voor de rest van het gezin als ze gewoon mee kunnen eten bij een bezoek aan de cafetaria.”

Hoe komen jullie aan die glutenvrije producten?
“Dat is best even zoeken. Er zijn weinig fabrikanten die het aanbieden. We zoeken via Google, kijken op beurzen rond en proberen producten uit. Soms gaat dat niet helemaal goed. Dan blijkt tijdens het bakken dat de producten uit elkaar vallen.” (Ter informatie: ProFri-partner VA Foods is gespecialiseerd in allergeenvrije snacks)

Hoe is het om in een winkelcentrum te zitten?
“Er is een tijd geweest dat er geroepen werd dat kleine winkelcentra in wijken geen bestaansrecht hadden. Wij zitten hier in een buurtwinkelcentrum dat al langer bestaat. Het is zeven jaar geleden gerenoveerd. Dat heeft de gemeente goed gezien. Want er zijn veel ouderen die niet ver kunnen lopen en hun boodschappen graag dichtbij huis willen doen.”

Hoe is jullie positie in de wijk?
“We hebben hier echt een buurtfunctie. Overigens hebben we ook klanten uit andere wijken die speciaal naar ons komen rijden. Weet je wat me opvalt? Dat mensen ons zoveel over hunzelf vertellen. Bijvoorbeeld als ze ziek zijn of als er andere dingen spelen. Soms lijkt het dan wel of je een soort buurtpsycholoog bent. Dat is heel bijzonder en het komt misschien wel omdat we hier al heel lang zitten. We kennen onze klanten al heel lang: eerst als kind en later als ouder.”

Jullie hebben echt een sociale functie?
“Dat gaat twee richtingen op: onze klanten zijn ook erg begaan met ons. Na de laatste, en helaas al vierde, overval in 2022 kwamen ze hun steun betuigen. Tot op de dag van vandaag krijgen we her nog reacties op en dat is echt hartverwarmend.”

Cafetaria De Gildehof

Snijdersplaats 9
7328 VJ Apeldoorn
www.cafetariadegildehof.nl

  • Bestaat sinds: 1995.
  • ProFri lid sinds: maart 2014.
  • Eigenaren: Brigitte en Chris van Nunspeet.
  • Bijzonderheden: tijdens de coronatijd is de cafetaria helemaal vernieuwd. “We merken dat mensen het gezelliger vinden en langer blijven zitten om bij onze cafetaria te eten.”
  • Specialiteiten: zelfgemaakte producten zoals stoofvlees, champignonsaus, varkenshaassaté, warm vlees. “Daarnaast paneren we onze schnitzels en karbonades nog zelf.”
  • Minder in trek: verpakte ijsjes van merkfabrikanten. “Die zijn in de supermarkt ook verkrijgbaar en iets goedkoper. Bij ons komen veel klanten voor ons softijs.”
  • Producten die in de lift zitten: vegetarische en glutenvrije producten.

Cafetaria De Gildehof in de Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat, foto’s: ProFri en Cafetaria De Gildehof.