Voordracht Smulgids-wildcard: Beursken in Velp

Actueel |
26 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Automatiek Beursken in Velp is voorgedragen voor een ‘wildcard-vermelding’ in de komende editie van de Nationale Smulgids. Regionaal bekend is Beursken vanwege zijn bamibal, maar ook worden hier nog nierbroodjes verkocht en ambachtelijke snacks als kaaskroketten en goulashkroketten. Automatiek Beursken bestaat al sinds 1958.

Of de kleine maar fijne automatiek aan de drukke weg door Velp ook daadwerkelijk een vermelding krijgt in de frituursterrengids van het Nederlands Frituurcentrum, hangt nog af van een inspectie door de regionale Smulinspecteur later dit jaar.

Begonnen als Kruitwagen

Beursken ontstond 66 jaar geleden als Automatiek Kruitwagen. Omdat de kleine keuken te beperkte mogelijkheden bood, werd de bereiding jaren geleden losgekoppeld van de compacte frituurspeciaalzaak. Onder de naam Kruitwagen Snacks worden de ambachtelijke bami- en nasisnacks nu in verschillende varianten gemaakt in een ambachtskeuken in Didam, 15 kilometer verderop. Hoewel nasi en bami van Kruitwagen Snacks sinds kort ook verkrijgbaar zijn bij horecagroothandels, worden de batches voor de automatiek in Velp nog altijd vers aangeleverd.

Automatiek Beursken, die zijn naam eer aandoet met een kleine lokettenautomaat naast de toonbank, heeft een eigentijdse webshop. Bijzonder is het productsegment ‘om thuis te bakken’. Hier biedt Beursken zijn bami- en nasisnacks in verschillende soorten (vega, traditioneel, frituur, Airfryer) aan voor thuisbereiding door de consument.

Veel fans

Vooral Beurskens bamibal heeft veel fans, onder wie volkszanger Frans Bauer en snackspert Eke Bosman. Columnist Rob Berends omschreef in dagblad De Gelderlander het snackmekka in Velp eens als ‘een snackbar zoals een snackbar hoort te zijn’. Ook de TikTok-testers de Bamiboys waren vorig jaar tijdens een bezoek aan Velp enthousiast: “Wat een heerlijk ding joh, goh! Zo stevig als de korst is, zo zacht is de binnenkant. Ja, hier krijg je geen genoeg van. Ik wil er meteen nog één. Dit is een unicum, dit wordt een 10!”

Nationale Smulgids

Frituurspeciaalzaken kunnen op vier manieren in de Nationale Smulgids belanden als ‘bedrijven die een omweg waard zijn’. Primair worden alle cafetaria’s opgenomen die beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd en/of Met Goud Bekroond.

Daarnaast zijn er drie andere wegen die naar de Nationale Smulgids te leiden. Ten eerste: door een hoge score van een representatief aantal klanten op review-platform Smulscore. Ten tweede: op voordracht van collega’s en branchedeskundigen. Ten derde: via een open inschrijving door het bedrijf of de ondernemers zelf. In alle drie gevallen beslist een Smulinspecteur na een inspectie of de wildcard-notering in de Nationale Smulgids wordt verstrekt.

Foto’s: Nederlands Frituurcentrum, Beursken Velp, Kruitwagen Snacks Didam