‘Impact van verpakkingsregels voor bedrijven zwaar onderschat’

Actueel, Achtergrond, Video's |
23 november 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Wilco Wieling over heet hangijzer in de frituurbranche

De regelgeving op het gebied van verpakkingen is momenteel het meest besproken onderwerp in de frituurbranche. Dat bleek ook tijdens de presentatie van verpakkingsexpert Wilco Wieling van Conpax tijdens het Frituurwereld Event op 13 november 2023. “We zitten in een SUP-tunnel.”

Het betoog van Wilco Wieling, general sales manager bij Conpax, maakte zichtbaar emoties los bij de aanwezigen. Heel begrijpelijk, vertelt de spreker in een video-interview op Frituurwereld. “We zijn in een SUP-tunnel terecht gekomen.”

Re-usables

Na de invoering van onder meer de plastic-toeslag per 1 juli 2023, is vanaf 1 januari 2024 het gebruik van re-usables de norm. Je mag dan in de cafetaria voor eten en drinken dat ter plekke wordt geconsumeerd alleen nog serviesgoed of re-usables gebruiken en geen wegwerpverpakkingen waar plastic in verwerkt is.

Door de strot geduwd

“Voor veel ondernemers voelt het alsof deze verpakkingsregels door hun strot wordt geduwd. Ze zijn in een te laat stadium geïnformeerd en worden tot investeringen gedwongen die misschien straks wel weer achterhaald zijn”, aldus de verpakkingsexpert.

Serviesgoed

Er zijn al veel cafetariahouders die al serviesgoed van porselein gebruiken maar wie dat nog niet heeft, kan dit aanschaffen of overstappen op re-usables. Tijdens zijn lezing presenteerde Wieling nog een alternatief als het om deze verpakkingen gaat: kartonnen bakjes met een plasticvrije coating van zeewier (Nopla).

Systeem

Wieling liet weten dat ondernemers een systeem moeten gaan bedenken om re-usables in te nemen. Verder dienen ze hygiënemaatregelen te treffen of zelfs een vaatwasmachine aan te schaffen.

Neem meer tijd

De regels rond de verpakkingen hebben dus veel impact op ondernemers, vond de spreker. In het video-interview met Frituurwereld roept Wieling de politici in Den Haag op om meer tijd te nemen voor besluitvorming en het gesprek aan te gaan met brancheorganisaties als ProFri, verpakkingsspecialisten, consumentenorganisaties en met wetenschappers. “Er zijn beslissingen genomen die niet beter zijn voor het milieu, zo blijkt uit wetenschappelijke studies.”