Robbert Jan de Veen: “ProFri zet ons vak positief neer”

Actueel, Achtergrond |
20 april 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri-Ambassadeur van de Week

Huisgemaakte burgers, snacks, ijs en nog veel meer. Bij De Daltons in Voorthuizen staan ze bekend om hun vakmanschap én hun originele bedrijfsconcept. Het keurmerk Goed Gefrituurd van ProFri zou de basis voor elke frituurzaak in Nederland moeten zijn, vindt mede-eigenaar Robbert Jan de Veen.

In het toeristische Voorthuizen vind je De Daltons. Genoemd naar striphelden uit het wilde westen van Amerika maar inmiddels vooral bekend door de Golden Boy. Met deze duurste hamburger ter wereld behaalde mede-eigenaar Robbert Jan de Veen in 2021 een wereldrecord.

De hamburger die 5000 euro kost, is nog op aanvraag steeds te bestellen. “We hebben er acht van verkocht”, vertelt De Veen. Maar daar is het hem niet zozeer om te doen. De Golden Boy blijkt een prima trigger voor mensen uit binnen- en buitenland om naar de cafetaria op de Veluwe te komen. Ze belanden er in een eetgelegenheid met een heel eigen gezicht én met het schildje van ProFri en het keurmerk Goed Gefrituurd aan de muur.

Waarom zijn jullie lid van ProFri?
“Het is een organisatie die opkomt voor onze belangen en ons vak van frituurder positief neerzet. Frituren is cultureel erfgoed. Je hebt er vakbekwaamheid voor nodig. Via onderzoeken laat ProFri bijvoorbeeld zien dat frituren niet slecht is voor je gezondheid.”

Hoe is het contact met andere leden?
“ProFri is een mooie club van ondernemers. We hebben vakmatig dezelfde interesses en het is fijn om onderling van gedachten te wisselen over de dingen die spelen. Bijvoorbeeld ten aanzien van bezorgen of consumentengedrag.”

Jullie hebben het keurmerk Goed Gefrituurd?
“Ja. Dat moet eigenlijk de basis zijn voor elke frituurzaak in Nederland. Met dit keurmerk laten we zien dat we op een positieve manier bezig zijn en een professionele bedrijfstak vormen. Frituren is een mooie manier van bereiden.”

Waarom?
“Als je een kroket frituurt, krijgt deze overal een mooie krokante korst en wordt deze van binnen egaal warm. Ik heb een koksopleiding gehad: alles wat ik geleerd heb, kan ik hier in ons bedrijf kwijt. Zo maak ik het paneermeel voor mijn rundvleeskroket zelf, draai ik schepijs, heb ik mooie verse friet en ik bak mijn eigen brood. Bij de hamburgers gebruik ik vers gehakt. Dat laat ik maken op basis van mijn eigen receptuur.”

Je staat bekend om de hamburgers?
“Ik ben een hamburgerfanaat. Ik heb er prijzen mee gewonnen, een wereldrecord mee gevestigd en op onze hamburgerkaart staan dertien burgers. Ik vind het leuk om zelf dingen te bedenken. Ik werk alles gedetailleerd uit, tot aan de verpakking en marketing toe. Bovendien vind het ik het leuk om gekke dingen te doen. Deze zaak heeft daardoor een eigen gezicht.”

Jullie zaak is anders dan andere?
“Ik probeer niet mee te gaan met trends maar voorop te lopen. Een paar jaar geleden heb ik alle plastic verpakkingen de deur uitgedaan. Ik heb ook een rookvrij terras en ik probeer elke keer nieuwe producten te bedenken. Zo heb ik nu een getoaste briochebol met daarin ijs. Het is een soort mochi-achtig, warm gerecht met een koude vulling.”

Wat vind je van het keurmerk met Goud Bekroond?
“Dat lijkt me gaaf om te hebben. We hebben onze huisgemaakte rundvleeskroket en een hamburger hiervoor aangemeld. Dat keurmerk is echt een erkenning voor vakmanschap. Je kunt het marketing technisch gezien goed gebruiken om je ambacht en de mooie kanten van onze branche te laten zien. Fastservice is een feestje. Maar je moet zelf de slingers ophangen om er een feestje van te maken.”

De Daltons

Hoofdstraat 151
3781 AD Voorthuizen
www.de-daltons.com

  • Bestaat sinds: 1991
  • Eigenaar: De familie de Veen. Vader Ruud en moeder Trudy de Veen zijn de oprichters. Inmiddels is de tweede generatie (Robbert Jan de Veen) actief.
  • Concept: De Daltons is gebaseerd op stripfiguren uit Lucky Luke. Het wilde westen van Amerika was daarbij de achtergrond. Inmiddels heeft Robbert Jan de Veen dit concept verder uitgebouwd. Amerika, burgers en andere Amerikaanse helden vormen het uitgangspunt voor het concept, de inrichting en gerechten op de menukaart.
  • Bijzonderheden: Houder van het wereldrecord voor de duurste hamburger ter wereld: de ‘Golden Boy’ (2021).
  • Specialiteiten: De hamburgerkaart met 13 burgers, vers gedraaid schepijs, huisgemaakte rundvleeskroket.
  • Minder in trek: “Dat hebben we niet. Ik kijk regelmatig via ons kassasysteem naar de verkoopcijfers van onze producten. Als iets niet loopt, haal ik het van de kaart.”
  • Producten die in de lift zitten: Bepaalde seizoensproducten. “Het stoofvlees rendang liep afgelopen tijd gigantisch hard. Maar ook de quesadilla’s en bepaalde burgers.”

De Daltons in de Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat, foto’s: ProFri

Meer over