Stichting The Frying Dutchmen opent opvanghuis in Oekraïne

Actueel |
23 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Met hun nieuwe Oekraïense stichting The Frying Dutchmen, breiden de Brabantse frietbakkers Coen van Oosten en Franky van Hintum hun werk uit. Ze openden een opvanghuis voor ontheemden uit het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne.

Inmiddels regelen ze de opvang van twee mensen uit het zwaar getroffen dorp Netailove in de buurt van de stad Donetsk. “De laatste dagen in het dorp waren een hel,” schrijven Franky en Coen. “De woning van Sveta en haar man Alexander lag drie dagen onder artillerievuur en is totaal verwoest.” Het duo zag kans om te vluchten. Zij waren de eerste mensen die onderdak vinden in de nieuwe shelter van The Frying Dutchmen.

Franky en Coen werken voor de opvang van ontheemden samen met Denis Khrystov, bijgenaamd De Hollander. Khrystov houdt zich intensief bezig met de evacuatie van mensen uit Netailove en andere brandhaarden.

Hulp gezocht

In het opvanghuis van The Frying Dutchmen, een voormalig hotel in de stad Dnipro, kunnen maximaal 70 mensen worden ondergebracht. Inmiddels zijn acht kamers in gereedheid gebracht. Franky en Coen willen de mensen hier ook onder meer psychische en medische hulp bieden. Voor onder meer een speelruimte voor kinderen en een nieuw personenbusje zijn Van Oosten en Van Hintum nog op zoek naar materiaal en fondsen.

Daarnaast willen ze een getroffen boer in Oekraïne helpen met landbouwwerktuigen. In ons eigen land is het frietduo in de buurt van de regio Eindhoven-Helmond op zoek naar een goedkoop adres met ruimte voor zowel opslag als bestelauto’s en de ontvangst van gasten.

Kindervakantie

Verder zijn Franky en Coen druk doende om een vakantie in Nederland te regelen voor tientallen kinderen uit de zwaar getroffen stad Mariupol. Deze en andere initiatieven van Franky en Coen blijven niet onopgemerkt. Onlangs bezocht de Oekraïense ambassadeur in Nederland, Oleksandr Karasevych, de Eindhovense snackbar van Franky. Met de ambassadeur en zijn metgezellen werd kibbeling gegeten en werden ervaringen uitgewisseld.

Ondertussen zetten Van Hintum en Van Oosten hun kerntaak in Oekraïne ook gewoon voort: nog altijd maken ze reizen naar het oorlogsland om friet, snacks en andere versnaperingen uit te delen.

Hier kun je doneren voor Franky en Coen

Hier vind je de videojournaals

Foto: screenshot video Franky en Coen

Meer over