Fakeverhaal over friet

Trivia |
21 juni 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Fakenieuws. Nepverhalen. Het is van alle tijden. Zelfs Wikipedia maakt gewag van een sterk staaltje nephistorie over friet. Het is een verhaal dat zeer hardnekkig steeds weer opduikt. Friet zou in Namen, Andenne en Dinant, in België dus, al rond 1680 gegeten zijn. Bewoners zouden op het idee gekomen zijn om friet te snijden en te bakken als vervanging voor kleine visjes uit de Maas.

Als de rivier bevroren was, konden ze geen visjes vangen om te frituren. Dus sneden ze maar reepjes uit aardappelen. Het is volkomen flauwekul. We weten ook wie het verzonnen heeft. Dat is de onverbeterlijke nationalistische Belgische journalist-historicus Jo Gérard (1919-2006). Gérard schreef bijna honderd nationalistisch getinte boeken over België. Met zijn frietverhaal wilde hij kennelijk ten koste van de waarheid voor eens en voor altijd betwisten dat friet een Franse vinding zou kunnen zijn.

Het kan ook gewoon zijn dat Gérard het verhaal voor de grap verzon, want humor had hij. Gérard maakte er een mooi verhaal van, in 1985 in het rechtse satirische weekblad Pourquoi pas? Hij beweerde dat hij de frietfeiten baseerde op een manuscript uit 1781 van zijn voorvader Joseph Gérard. Dat manuscript heeft niemand ooit gezien. Trouwens, aardappelen deden pas in 1735 hun intrede in Namen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 12 – Zomer 2019

Meer over