Trend richting kleine frietproducenten zet door

Actueel |
24 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

De trend richting kleine, regionale frietmakers zet onverminderd door. Enkele media besteedden recent aandacht aan ambachtelijke producenten van friet. Zo wil ZVL Friet in Zeeland zijn distributie uitbreiden, en startten in Drenthe begintwintigers een frietfabriekje.

Friethoes, Frietboutique, Wenderz, Hoofddorpsch Friethuys, Frites uit Zuyd, The Frying Guys, Sjiek de Friet, Man met Friet… Het is maar een kleine bloemlezing van de nieuwe makers die dit millennium zijn begonnen met levering van friet aan de horeca. Corona gaf nog eens een extra zetje in de rug. Omdat boeren hun frietaardappelen niet kwijt konden, gingen ze er zelf maar friet van maken.

“Langere frieten”

ZVL Friet ofwel Zeeuw-Vlaamse Friet in het Zeeuwse Graauw is hiervan een voorbeeld. Tijdens de pandemie ging boerenfamilie Steijaert hier zelf de eigen aardappelen snijden tot friet en later ook voorbakken. In een interview met AGF.nl belooft boer Toon Steijaert ‘langere, rechtere frieten’ met dank aan een nieuwe snijmachine. ZVL regelt het friettransport naar de afnemers nog zelf. Maar vanwege vraag uit het hele land, is het bedrijf nu op zoek naar nieuwe distributie-mogelijkheden.

“8000 kilo per dag”

RTV Drenthe portretteerde deze week twee kameraden van 21 jaar die hun eigen patatfabriekje zijn begonnen in Zwinderen in de buurt van Coevorden. Eén van de compagnons is de zoon van een aardappelteler, vandaar. De vrienden proefden friet van een restaurant waaraan aardappelen waren geleverd en dat smaakte naar meer.

Dus gingen de kameraden zelf dikke friet met schil snijden. Met behulp van een snackbar in Dalen begonnen ze ook zelf voor te bakken. In een schuur van een familielid richtte het duo een frietlijn in met een capaciteit van 8000 kilo per dag. Het duo werkt onder de naam De Zwaanshoeve. Hun verse boerenfriet (“boer’npatat”) ligt zelfs al in enkele winkels.

Terug in de tijd?

Met de vele relatief nieuwe frietmakers, lijkt de branche zestig jaar terug te gaan in de tijd. Vanaf het einde van de jaren 1950 ontstonden overal in Nederland kleine voorbakkerijen van patates-frites. Net als nu kwamen ze voort uit zowel frituurzaken als boerenbedrijven. Verschil met de huidige ontwikkeling is er echter ook. Zestig jaar geleden was het streven vooral gericht op efficiency. Immers, de meeste frituurders sneden destijds nog zelf hun friet. De kleine producenten van nu benadrukken juist hun ambachtelijkheid.

Foto’s: De Zwaanshoeve en ZVL Friet (rechts)

Meer over