Jonge ondernemers Restaria Het Smulhuis gaan voor erkenning

Actueel |
6 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Professionaliteit van Iris van Loon en Mike van den Hurk beloont met keurmerk Goed Gefrituurd (foto: vakvereniging ProFri)

‘Keurmerk bevestigt onze professionaliteit’

Iris van Loon (24) en Mike van den Hurk (25) van Restaria Het Smulhuis in Reusel hebben op 29 augustus 2023 het Goed Gefrituurd Keurmerk van vakvereniging ProFri in ontvangst genomen. Het jonge ondernemerskoppel wil daarmee professionaliteit uitstralen. Ze zijn niet de enigen: de frituurbranche is bezig aan een inhaalslag. Een nieuwe generatie neemt de frituurschep over.

“Wij staan achter de waarden die het keurmerk uitstraalt”, vertelt Iris van Loon van Restaria Het Smulhuis. Bijna een jaar geleden heeft ze samen met haar partner Mike van den Hurk de cafetaria overgenomen van Ton Scholten. In het eerste jaar van hun ondernemerschap vroegen ze meteen het keurmerk ‘Goed Gefrituurd’ aan bij ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders.

Professionalisering

“Het keurmerk bevestigt dat we goede kwaliteit en service bieden aan onze klanten. Dat is ook precies wij hier in onze zaak nastreven”, vindt Iris die daarom ook lid is van de vakvereniging. Dat draagt volgens haar bij aan de professionalisering van de branche. Net als de aansluiting bij de cafetariaformule Restaria.

Gastvrij ontvangst

Aan het toekennen van het keurmerk gaat onder meer een traject met mystery guests vooraf. Hun bevindingen worden vastgelegd in een rapport dat wordt teruggekoppeld naar de aanvragers van het keurmerk. “De mystery guests vonden dat we goede kwaliteit bieden en onze klanten gastvrij ontvangen. Dat was fijn om te horen. We vinden het heel leuk dat ons werk nu met dit keurmerk beloond is”, laat de onderneemster weten.

Inhaalslag

Op 29 augustus 2023 kwam Frans van Rooij, directeur van ProFri, naar Restaria Het Smulhuis in Reusel om de oorkonde en het schildje dat bij het keurmerk hoort, te overhandigen. “De frituurbranche is bezig met een inhaalslag. Steeds meer jonge ondernemers nemen cafetariabedrijven over. Ze zijn razend enthousiast en gaan voor erkenning van het frituurambacht”, licht de ProFri-voorman toe.

Schooltijd

Iris en Mike mogen dan nog maar kort ondernemer zijn, ze kennen de cafetariawereld al veel langer. In hun studententijd werkten ze allebei in een cafetaria in Hapert. “We hebben elkaar daar leren kennen en kregen toen een relatie.” Daarna volgde Iris een studie HRM en Mike studeerde Smal Business- en Retailmanagement aan de Fontys in Eindhoven.

Veel potentie

Ook al werkten de twee na hun studie niet meer in de horeca, ze bleven er wel als gast komen. “En dan zeiden we wel eens tegen elkaar: dat zouden we anders doen en dat kan beter.” Daarnaast heeft het stel altijd de wens gehad om een eigen zaak te starten. Toen ze hoorden dat Het Smulhuis in Reusel te koop stond, kwamen ze weer in contact met hun voormalige werkgevers Ton en Jolanda Scholten en begon het balletje te rollen. Uiteindelijk werden ze eigenaar. “Het was fijn dat we de zaak, de vorige eigenaars en hun werkwijze kenden. Deze cafetaria met 50 zitplaatsen en 40 stoelen op het terras heeft veel potentie. We willen onze gasten een goede beleving geven zodat ze het leuk vinden om hier te komen.”

Jonge generatie

Bij ProFri zien ze steeds vaker dat jonge ondernemers in het frituurvak stappen nadat ze er al op een prettige manier mee kennis hebben gemaakt tijdens hun studententijd. “Nadat ze na hun studie werkervaring – veelal buiten de horeca – opgedaan hebben, begint het te kriebelen en denken ze terug aan die fijne tijd. Fijn dat deze jonge generatie besluit om lid te worden en voor erkenning te gaan van het vak.”

Meer over