Horeca-experts geven tips om menukaart te optimaliseren

Nieuw!, Actueel |
22 november 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Bianca Roemaat (links) en Petra Venekamp, initiatiefnemers van Boost je omzet en auteurs van het boek Boost je menukaart

Horeca-experts Petra Venekamp en Bianca Roemaat hebben onlangs het boek Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee uitgebracht. Hierin laten ze zien hoe je ook als cafetariahouder meer geld verdient met je menukaart en hoe je gasten een betere beleving biedt.

Bij steeds meer cafetariahouders maakt de prijslijst plaats voor een menukaart. Ook bieden ze steeds vaker plate service aan. Door aandacht te besteden aan HOE en WAAR je de producten en prijzen op de kaart vermeldt, kun je meer geld verdienen en je klanten een betere beleving bieden, zo adviseren horecajournalist Bianca Roemaat (Roux Communicatie) en horeca-adviseur Petra Venekamp (ConcreetAdvies).

Menukaart optimaliseren

Door extra aandacht te geven aan de opmaak, productomschrijvingen, duidelijk en smakelijk taalgebruik, pricing, menu-engineering en door gebruik te maken van de psychologie achter de menukaart, kun je als cafetariahouder je kaart optimaliseren.

Kus je slapers wakker

Onder het motto Boost je menukaart! geven de twee horeca-experts in hun eerste gezamenlijke boek voor elke kaart een idee. Met direct toepasbare tips, inspiratie, checklisten en concrete ideeën voor acties, teksten en verschillende kaarten. Zo komt bijvoorbeeld aan de orde hoe je prijzen vermeld, hoe je ‘slapers’ in je productassortiment ‘wakker kust’ en hoe je keuzestress voorkomt.

Eerste Nederlandse inspiratiehandboek

De werkervaring van de horecajournalist en -adviseur vormen de voedingsbron voor het boek. Daarnaast hebben de auteurs gebruik gemaakt van de resultaten van verschillende onderzoeken op het gebied van menukaarten. “Dit is het eerste Nederlandse inspiratiehandboek voor makers van menukaarten. We hopen hiermee niet alleen ondernemers maar ook leerlingen in het horecaonderwijs te helpen bij het samenstellen van menukaarten.”

Workshops en advies

Het idee voor het boek Boost je menukaart! komt voort uit de gezamenlijke passie van beide auteurs voor uit eten gaan en hun beroepsmatige interesse in menukaarten. Sinds 2018 geven Roemaat en Venekamp workshops en lezingen Boost je menukaart! en adviseren ze ondernemers bij het samenstellen van menukaarten. Sinds 2017 werken ze samen onder de noemer Boost je omzet!

Online verkrijgbaar

Het boek Boost je menukaart! Voor elke kaart een idee is online verkrijgbaar via de webshop van Stoere Ideeën en de websites van beide auteurs voor €14,95 (inclusief btw en exclusief verzendkosten).

Naar de webshop

Over de auteurs

Bianca Roemaat is food- en horecajournalist, tekstschrijver en eigenaar van Roux Communicatie. In 2019 heeft ze Wat maak je me nu?! Inspiratieboek over de menukaart als communicatiemiddel uitgebracht. Petra Venekamp is eigenaar van horeca adviesbureau ConcreetAdvies. Zij is auteur van drie horecaboekjes: Oesters, ham & koekjes. Water, koffiebonen & melk en Gasten, klanten & vreemde kostgangers.