OPROEP: Organiseer activiteiten tijdens de Week van de Toegankelijkheid

Actueel |
6 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Week van de toegankelijkheid van maandag 2 oktober t/m zaterdag 7 oktober 2023 – Foto iStock

Van maandag 2 oktober t/m zaterdag 7 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. Het thema dit jaar is: toegankelijkheid loont. De organisatie roept samen met vakvereniging ProFri horecazaken op om een activiteit te organiseren rondom inclusie van mensen met een beperking. 

Wat levert toegankelijkheid op voor jou? In Nederland wonen ruim twee miljoen mensen met een handicap. En daar komen er door de vergrijzing steeds meer bij.

Met toegankelijke en begrijpelijke producten en diensten, kunnen ondernemers dus meer klanten en een groter marktaandeel bereiken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

  • Goede fysieke toegankelijkheid, waardoor mensen met een rolstoel makkelijk binnenkomen;
  • Een toegankelijk bestelplatform, waardoor mensen met een visuele beperking makkelijk een maaltijd kunnen bestellen en laten thuisbezorgen.
  • Menukaarten die makkelijk leesbaar zijn, zodat ze door iedereen goed begrepen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitleg bij een gerecht met een creatieve of buitenlandse naam.

Meer weten? Bekijk de handreiking Aan tafel. Op mkbtoegankelijk.nl vind je meer tips om je onderneming toegankelijk(er) te maken.  

Activiteiten in de Week van de Toegankelijkheid

De organisatie van de Week van de Toegankelijkheid roept samen met vakvereniging ProFri horecazaken als eetcafés, cafetaria, snackbars, hotels en restaurants op om een activiteit te organiseren. Dit zijn een paar ideeën voor activiteiten:

  • Laat de webshop van jouw frituurzaak door ervaringsdeskundigen testen op toegankelijkheid, en bied ze daarbij korting of een gratis snack.
  • Organiseer een borrel met snacks, waarbij je met elkaar het thema toegankelijkheid bespreekt; wat kan toegankelijkheid jullie brengen?
  • Werk samen met een lokaal gehandicaptenplatform in je buurt en ga samen aan de slag om drempels in je buurt of jouw zaak weg te nemen.

Op https://weekvandetoegankelijkheid.nl/doe-mee/ kun je jouw activiteit aanmelden.

Meer informatie         

De Week van de Toegankelijkheid loopt van maandag 2 oktober tot en met zaterdag 7 oktober. Op de website www.weekvandetoegankelijkheid.nl staan tips, activiteiten en goede voorbeelden rondom het thema toegankelijkheid loont.