Hoe zit het met de energiesteun voor bedrijven?

Actueel |
16 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Hoe zit het met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor grote gasverbruikers ofwel energie-intensieve bedrijven? De overheid zou het TEK-loket dezer weken openen, maar dat gebeurt nu uiterlijk eind maart.

Wel kunnen straks, als het loket open is, ondernemers energiesteun aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Of jouw cafetaria of snackbar in aanmerking komt voor compensatie van de overheid, moet je zelf berekenen.

Is jouw cafetaria een grootverbruiker?

Een voorwaarde voor energiesteun is dat minimaal 7 procent van jouw omzet opgaat aan energiekosten. Pas dan is volgens de TEK-regels sprake van een energie-intensief frituurbedrijf. De overheid hanteert echter wel eigen modelprijzen voor gas en elektriciteit op basis van gegevens van het CBS. De definitieve modelprijzen 2022 zijn nu bekend: € 2,41 per kuub gas en € 0,59 per kWh stroom. Met deze tarieven en jouw eigen verbruik moet je dus rekenen.

Waarom werkt de TEK met een laag voorschot?

De TEK werkt met een voorschot. Het voorschotpercentage heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gezet op 50 procent van de maximale tegemoetkoming. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die de maatregel uitvoert schrijft: “Bij het voorschot en het maximale subsidiebedrag gaan we uit van hoge energieprijzen. We willen echter voorkomen dat het voorschot straks hoger is dan de definitieve TEK-subsidie. Anders moeten ondernemers misschien (een deel van) het voorschot terugbetalen. Daarom is het voorschotpercentage 50 procent.”

Heb je vragen over de TEK?

Ondernemers die vragen hebben over de TEK, kunnen deze stellen via de RVO-livechat op www.rvo.nl/tek (klik op de oranje chatballon rechtsonder in beeld). Voor de TEK is er ook een speciaal telefoonnummer: 088 042 4460. Op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur.

Ga naar website van RVO

Meer over