Energiesteun: loket gaat eerder open én verbruiksdrempel wordt geschrapt

Actueel |
11 november 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De energiesteun wordt naar voren gehaald. In plaats van april 2023, wordt het zogenaamde TEK-loket al per 1 januari opengesteld.

Het kabinet schaart zich hiermee achter een motie van de VVD en de Christenunie, die stelden dat de ondernemers niet nog maanden op steun kunnen wachten. Ook zal de zogenaamde ‘verbruiksdrempel’ vervallen, waardoor meer bedrijven voor compensatie in aanmerking komen.

Veel maatschappelijke druk op kabinet

Al langer is er door leden van de Tweede Kamer, ondernemers- en vakorganisaties druk uitgeoefend om de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) eerder te activeren. Immers: veel cafetaria’s en andere kleinere ondernemingen kampen nu al met hoge energierekeningen. Hoewel de regeling al deze maand van kracht wordt, kunnen ze niet tot april volgend jaar wachten op de eerste steun, die deels met terugwerkende kracht wordt uitbetaald.

Cafetaria’s en andere bedrijven kunnen dus eerder een beroep doen op de tegemoetkoming. Gisteren werd bovendien al bekend dat één van de eisen van de TEK is versoepeld. Wie voor steun in aanmerking wil komen, hoeft geen 12,5 procent van zijn omzet kwijt te zijn aan energie, maar 7 procent.

“Verbruiksdrempel gaat van tafel”

Daarnaast verdwijnt vrijwel zeker de zogenaamde verbruiksdrempel in de TEK-regeling. Tot op heden gold als voorwaarde voor steun: een bedrijf moet minimaal 5000 kuub gas en 50.0000 kWh stroom gebruiken. Deze eis verdwijnt uit de TEK, zodat ook kleinere cafetaria’s voor steun in aanmerking komen.

Meer over