Veel horecastoppers in eerste kwartaal, waaronder veel zzp’ers

Actueel |
22 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

In het eerste kwartaal van dit jaar hebben 2122 horecabedrijven een punt achter hun bedrijf gezet. Dit melden de Kamers van Koophandel in een rapport over de dynamiek van het Nederlandse bedrijfsleven. Het aantal is volgens de KvK’s relatief hoog, maar het aandeel zzp’ers is groot.

Afgerond gaat het om 5 procent van het aantal bedrijven in de horeca. Het aantal stoppers in branches als zakelijke dienstverlening (liefst 26 procent), detailhandel (15) en bouw (11) ligt echter veel hoger. Wordt echter gekeken naar het aantal stoppers per duizend bedrijven, dan concludeert het rapport: “In de sectoren Detailhandel (25,6 per duizend bedrijven), Logistiek (23,3) en Horeca (22,5) zien we relatief veel stoppers.” Deze drie bedrijfstakken vormen hiermee de top 3 van segmenten met de meeste stoppers.

Groot aandeel zzp’ers

Bij het aantal van 2122 horecastoppers in het eerste kwartaal van 2024, is echter een kanttekening wel op zijn plaats. Volgens de Kamers van Koophandel gaat het namelijk onder meer om 1028 zelfstandigen zonder personeel. Onder hen bevinden zich honderden zzp’ers die zichzelf de afgelopen jaren als kleine zelfstandigen verhuurden aan horecabedrijven die met personeelstekorten kampten.

Hoewel het dus gaat om zelfstandige inhuurkrachten, schreven zij zich wel in onder de noemer horecabedrijf. Daarnaast gaat het om onder meer zzp’ers die lokaal op bescheiden basis bijvoorbeeld actief waren in maaltijdbereiding en -bezorging.

Afgelopen twee jaar

Het aantal stoppers, inclusief ook deze zelfstandigen, groeide de afgelopen twee jaar. In 2022 lag het aantal horecastoppers op 6261. In heel 2023 waren dit er 7209 vorig jaar ofwel een groei van 15 procent. Op 1 januari 2024 waren er volgens de KvK bijna 94.000 horecabedrijven ingeschreven in ons land, inclusief de kleine zelfstandige inhuurkrachten.

Foto: archieffoto UZ Media

Meer over