Contant geld afgeschaft, Febo over de tong op sociale media

Actueel |
19 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock Tupungato

Febo is op sociale media onderwerp van gesprek vanwege de invoering van ‘cashless’ betalingen in steeds meer vestigingen. De aanleiding van de discussie: de aankondiging dat bij Febo-automaten in Amsterdam-Noord per 23 mei alleen nog met pinpas en mobieltjes betaald kan worden. Per 1 juni wordt helemaal geen contant geld meer in de vestiging geaccepteerd.

Dagblad Metro schrijft over de reuring op sociale media: “Vanaf daar barstte de ophef los. Het roepen om een boycot, het komt allemaal voorbij.” Hoewel op Twitter en Facebook inderdaad de hashtag #FEBO veel voorbijkomt, is de ophef echter niet zo groot dat de Amsterdamse automatiekketen bij de trending topics hoort.

Verder uitrollen

Een woordvoerder laat in de media weten dat het afschaffen van contant geld al eerder is ingevoerd bij andere Amsterdamse vestigingen en hier niet zorgde voor ophef. Febo zegt: “Het lijkt mensen in Amsterdam-Noord iets meer te raken dan op de overige plekken.” Febo is al enige tijd bezig met het uitrollen van ‘cashless-only’ vestigingen en zal hiermee verdergaan. Twaalf jaar geleden werd al de eerste generatie loketautomaten gepresenteerd die (tevens) geschikt zijn voor digitale betalingen.

Vlaamsch Broodhuys

De stap van Febo staat niet op zich: met name in de grotere steden stoppen steeds meer horecabedrijven met het accepteren van contant geld. De hoofdstedelijke bakery-formule Vlaamsch Broodhuys is één van de eerste ‘kassaloze’ foodconcepten. Het accepteert al zeker twaalf jaar geen contanten meer. Ook veel vestigingen van gemakswinkel AH to go zijn al enkele jaren uitsluitend ingericht op digitaal geld.

Geen contant geld

De trend richting digitale betalingen is de afgelopen jaren door corona versneld. Uit een onderzoek dat De Nederlandsche Bank eind 2020 deed, bleek dat slechts 2 procent van de horeca-ondernemers een voorkeur heeft voor contant geld. 64 procent heeft liever dat met pin/mobiel wordt betaald. Slechts 4,7 procent van de horeca accepteerde toen al geen contant geld meer. Wel geven veel ondernemers aan ‘de komende jaren’ met contant geld te willen stoppen.

Meer over