Tips: hoe verklein je het overvalrisico?

Actueel, Achtergrond |
19 augustus 2021 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Still van een bewakingscamera

Welke maatregelen kun je nemen om het overvalrisico te verkleinen? Welke maatregelen kun je nemen om de pakkans te vergroten? Dat is belangrijk, want het oppakken van de daders draagt bij aan innerlijke rust en vergroot het geschonden rechtvaardigheidsgevoel.

Magneetsloten | Je ziet een klant aankomen en ontgrendelt met een knop achter de toonbank de voordeur om hem/haar binnen te laten. Dit soort zogenaamde magneetsloten wordt toenemend gebruikt. Vooral als het donker is, als het stil is in de zaak en je er alleen voor staat. Een cafetariaondernemer die hem al ruim tien jaar gebruikt, heeft nog nooit een overval gehad. De bedrijven bij hem in de buurt wel. Hij zegt: “Mensen met kwade bedoelingen weten dat we zo’n magneetslot hebben. Dat schrikt af.”

Geen cash | Er zijn steeds meer bedrijven in de horeca waar niet meer cash kan worden betaald. Zeker, het afschaffen van contant geld kan je klanten kosten, vooral in buurten waar mensen het wat minder breed hebben. Denk er in elk geval over na. Besluit je geen contant geld meer te accepteren, verkondig dit dan luid en duidelijk via een sticker op de cafetariadeur.

Camera’s en stickers | Camera’s kunnen daders afschrikken. Dit geldt ook voor stickers op de deur dat u camera’s heeft hangen en/of aangesloten bent bij een beveiligingsorganisatie. Achteraf kunnen camera’s vanzelfsprekend behulpzaam zijn bij de opsporing. Datzelfde geldt trouwens voor een sticker op de deurpost op ongeveer 1,80 meter. Loopt de dader de deur uit, dan kun je de politie in elk geval vertellen hoe lang hij ongeveer is.

Onderbuikgevoel | Niet zelden komen potentiële overvallers eerst bij of in jouw zaak kijken of er wat te halen valt. Heb je het gevoel dat je ze herkent? Wees dan in de dagen na dit “voorbezoekje” extra waakzaam en alert. Het helpt natuurlijk wel als zulke “voorbezoekers” op een sticker lezen dat je een overvalknop hebt of altijd tussendoor de kassa afroomt via een zogenaamde “afroombox”.

Agressieve klanten | Heb je klanten die regelmatig rotzooi schoppen in jouw zaak? Consequente herrieschoppers kúnnen potentiële overvallers zijn. Neem contact op met de politie, maak melding en leg desnoods schriftelijk een toegangsverbod op.

Burenbel | Zit je in een winkelcentrum met meer bedrijven? Overweeg dan om samen met collega’s een burenbel te installeren. Opdat je elkaar kunt alarmeren als er iets loos is.

Geld tellen | De dagopbrengst tellen; dat moet je natuurlijk nooit in het volle licht doen en bij voorkeur in een goed afsluitbare ruimte. Denk na over het geldtransport naar de bank of naar huis.

Open en dicht | Opening en sluiten van de zaak: volg een strikt protocol en zorg (zeker ’s avonds) bij voorkeur dat je het niet alleen doet. Zorg voor een wisselend protocol, dat elke dag nét niet helemaal hetzelfde is. Soms bestuderen potentiële overvallers vooraf de gang van zaken in/rond een bedrijf. Zorg in elk geval dat alle procedures die je hanteert bij al jouw medewerkers bekend zijn: fris de kennis regelmatig op tijdens werkoverleg.

Goed zicht | Zorg dat het vrije zicht op je hele bedrijf en de “winkeldeur” zo weinig mogelijk wordt belemmerd. Desnoods kun je in bepaalde hoeken van de zaak spiegels en/of camera’s plaatsen, al moet je klanten natuurlijk niet het gevoel geven dat ze in een aflevering van Big Brother zijn beland. Over zicht gesproken: zorg dat klanten geen zicht hebben op jouw kassalade bij het afrekenen. Zit er namelijk veel geld in, dan kan dat enkelingen op kwade gedachten brengen.

Hoge toonbank? | Niet leuk voor kinderen misschien: maar een wat hogere toonbank en natuurlijk ook een brede vitrine werken belemmerend en schrikken af. Maak het mensen met kwade gedachten bovendien niet al te gemakkelijk om achter de toonbank te komen.

Lekker licht | Overvallers vinden het nooit leuk om in het volle licht te staan. Zorg dus dat jouw pui van buiten goed uitgelicht is; de ervaring leert dat dit het overvalrisico vermindert. Trouwens: heb jij altijd goed zicht op wat er buiten voor jouw deur/pui gebeurt?

Niets doen? | Als je het nooit eerder meemaakte, weet je niet wat je zelf doet als er een overvaller binnenkomt. De politie zegt steevast: ga de overvaller niet te lijf. Toch zijn er voorbeelden dat een simpel pannetje heet vet overvallers op de vlucht kán jagen. In het algemeen blijft echter het credo van de politie: “Blijf kalm, probeer tijd te rekken en let op bijzonderheden die de opsporing van daders makkelijker kunnen maken.” Overigens: bekijk de dader terloops en niet té nadrukkelijk, want dat kan extra agressie opwekken.

Zoals gezegd: je weet nooit wat je doet in zo’n situatie. Levensechte overvaltrainingen kunnen wel helpen om je zelf en jouw personeel beter te wapenen voor het geval dat…. Mocht je toch te maken krijgen met een overval, praat er dan veel over. Gedeelde smart is en blijft halve smart. Zorg dat niemand blijft rondlopen met opgekropte emoties en stress.

Meer over