‘Only cash’: zaak tussen Antwerpse friturist en fiscus doet veel stof opwaaien

Actueel |
2 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frituurwereld

De Nederlandse friturist Koos Perdaems is in opspraak bij onze zuiderburen. Hij is met de Belgische fiscus in gevecht over een enorme naheffing. Zijn Frituur No1 bij de Grote Markt in Antwerpen accepteert onder de melding ‘only cash’ alleen contant geld.

Volgens de belastingdienst heeft Perdaems veel te weinig afgedragen over zijn omzet. 80 procent van zijn verkochte friet, zou zwart over de toonbank zijn gegaan. Aldus de fiscus.

Te lage maandomzet

Vlaamse media melden dat de fiscus uitgaat van een maandelijkse omzet van 46.000 euro, terwijl de friturist zelf een maandomzet van 10.000 euro heeft opgegeven. Daarnaast zou hij nog 900.000 euro aan personele belastingen schuldig zijn, aldus de media. Als de fiscus deze feiten hard kan maken, kan dit Perdaems komen te staan op twee jaar cel wegens belastingontduiking. Ook bij andere frituren die hij exploiteerde, accepteerde de ondernemer sinds 1982 enkel contant geld.

Miss België

Bij onze zuiderburen is Perdaems een bekende figuur in de media. Over hem verschijnen al bijna twintig jaar met enige regelmaat publicaties rond financiële kwesties. Zo kwam hij tien jaar tevoorschijn uit een schandaal rond zwart geld bij een horecagroothandel, waar Frituur No1 volgens de fiscus één van de grootste klanten was. Daarnaast deed een vondst van 60.000 biljetten van 50 euro in een doos én zijn turbulente relatie met een voormalige Miss België veel stof opwaaien. Onlangs is de zaak tussen Perdaems en de Belgische belastingdienst behandeld bij de rechtbank. Die doet op 2 juni uitspraak in de kwestie.