McDonald’s vertrekt na 32 jaar definitief uit Rusland

Actueel |
16 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - McDonald's Rusland
McDonald’s opende de eerste vestiging in Rusland in 1990, waar destijds 30 duizend mensen op afkwamen.

De restaurants waren sinds maart al gesloten, maar McDonald’s heeft nu besloten alle vestigingen in Rusland te verkopen. De fastfoodketen vertrekt definitief uit het land vanwege de oorlog in Oekraïne.

McDonald’s verlaat Rusland na 32 jaar. “De humanitaire crisis die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne en het daaropvolgende onzekere klimaat, heeft McDonald’s ertoe doen besluiten dat het vervolgen van onze zaken in Rusland niet langer houdbaar is”, aldus de fastfoodketen. Het bedrijf verwacht met de exit een verlies van tussen de 1,2 en 1,4 miljard dollar te moeten slikken.

62 duizend medewerkers

Rusland telt 850 vestigingen van McDonald’s, die sinds maart al gesloten waren. De 62 duizend medewerkers krijgen doorbetaald totdat de verkoop rond is. De restaurants worden verkocht aan een lokale koper en McDonald’s hoopt dat de meeste medewerkers onder de nieuwe eigenaar weer aan de slag kunnen. Het is niet bekend wie de koper is.

Eerste westerse merk

McDonald’s was in 1990 één van de eerste westerse merken in Rusland, toen nog de Sovjet-Unie. De opening van de allereerste vestiging op het Pushkin plein in Moskou trok 30 duizend mensen die allemaal in de rij stonden voor een Big Mac of Quarter Pounder.

Alternatief

Russen kunnen in hun land nog wel terecht bij die andere internationale burgerketen. Burger King werkt samen met een Russische zakenman die de 800 restaurants nog steeds openhoudt. Burger King heeft zich wel als corporatie teruggetrokken uit het land.

Meer over