McDonald’s Maleisië kampt nu ook met friettekorten in de restaurants

Actueel |
31 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Opnieuw frietvlucht? Foto: McDonald’s Nieuw-Zeeland, Shutterstock

Tekorten aan aardappelproducten blijven oprispen in de wereld. In Maleisië schrapte McDonald’s zijn grotere porties friet van het menu, omdat de aanvoer onvoldoende is. Onduidelijk is vooralsnog hoe lang de friettekorten in Maleisië zullen aanhouden.

Zoals Frituurwereld eerder meldde, zijn de tekorten het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Het gaat hierbij zowel om misoogsten door weers- en klimaatgestelheid als om problemen met de logistiek, die vaak het gevolg zijn van de coronapandemie.

Overvolle schuren

Daarnaast zijn in verschillende landen, waaronder Canada, aardappelvoorraden vernietigd, omdat de schuren overvol waren als gevolg van de vraaguitval tijdens lockdowns.

Europa en Noord-Amerika lijken vooralsnog verschoond te zijn gebleven van tekorten aan friet en andere aardappelproducten. Wel zijn recent lege schappen gemeld bij enkele supermarkten in de staat Texas: de diepvriesvakken met aardappelproducten waren daar op enkele locaties helemaal leeg.

Opnieuw frietvluchten?

Of McDonald’s friettransporten op touw gaat zetten voor zijn Maleisische restaurants, is onbekend. Om tekorten in Japan te lenigen, hebben enkele maanden geleden dergelijke transporten met Boeing-vliegtuigen plaatsgevonden. Inmiddels is wel gecalculeerd hoeveel friet er in een Boeing past: het zou volgens de rekenaars gaan om 2,2 miljoen porties.