Snackbar Wendy’s krijgt geen miljoenen van fastfoodgigant Wendy’s

Actueel |
2 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Heilige Roekoe

Snackbar Wendy’s in Goes houdt al jaren stand in de strijd tegen fastfoodgigant Wendy’s, maar delft in de laatste episode het onderspit. De ondernemer eiste miljoenen van de Amerikanen, maar de rechter gaat daar niet in mee. In plaats daarvan, moet hij de proceskosten betalen.

Het is David tegen Goliath, maar dan in fastfoodland. De Amerikaanse fastfoodgigant Wendy’s probeert al meer dan twintig jaar de Benelux te veroveren. Er is echter één lokale snackbar die dapper weerstand biedt: Snackbar Wendy’s in Goes.

Wendy’s in de Benelux

De Zeeuwe snackbar heeft namelijk sinds 1995 in de gehele Benelux de rechten over het merk in handen. Wendy’s is vernoemd naar de jongste dochter van eigenaar Raymond Warrens. De Amerikanen kunnen daardoor hun naam niet in de Benelux gebruiken. De fastfoodketen heeft al verschillende keren via de rechter geprobeerd het merkrecht te bemachtigen, maar telkens zonder succes.

Nieuwe rechtszaak

In het laatste geschil draaide de ondernemer de rollen om door de fastfoodketen aan te klagen wegens inbreuk van het merkrecht. Wendy’s heeft namelijk twee dochterbedrijvne opgezet, Wendy’s Netherlands BV en Wendy’s Netherlands Holdings BV. Hij eiste 6,5 miljoen euro. Volgens de recthbank Amsterdam kan er echter geen verwarring ontstaan, omdat de twee bedrijven voor interne doeleinden zijn opgezet en geen fastfood verkopen.

De snackbarhouder moet nu 13.000 euro aan proceskosten betalen. Maar de fastfoodketen mag nog altijd de naam niet gebruiken in de Benelux. (Lees verder onder de advertentie)

Vierkante hamburgers

Wendy’s werd in 1969 geopend in Ohio. Vandaag de dag hoeft het bedrijf alleen McDonald’s en Burger King voor zich te dulden in het rijtje van grootste fastfoodketens ter wereld. Wendy’s heeft meer dan 6700 locaties wereldwijd en noteerde in 2020 een omzet van 1,7 miljard dollar. De keten is vooral bekend vanwege de vierkante hamburgers.

Wendy’s opende in 1980 een vestiging in Nederland, maar die sloot na verloop van tijd weer. Sindsdien is het niet meer gelukt vanwege het geschil met Raymond Warrens, die zijn zaak in 1988 opende. Overigens vernoemde Dave Thomas, oprichter van Wendy’s USA, zijn bedrijf óók naar zijn dochter.