ProFri: ‘Door gebruik van separatorvlees is de frikandel juist duurzaam’

ProFri in het nieuws, Actueel |
12 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Separatorvlees, foto Shutterstock.

Voedselwaakhond Foodwatch wil meer openheid over de herkomst en traceerbaarheid van separatorvlees, een ingrediënt voor onder meer frikandellen. De organisatie wil via een kort geding tegen de overheid meer duidelijkheid afdwingen.

“Voor zover wij weten, hebben de toonaangevende snackmakers hun productiecyclus goed op orde en weten ze precies waar het vlees vandaan komt,” zegt ProFri-directeur Frans van Rooij.

Audits en certificering

Foodwatch noemt niet alleen expliciet frikandellen maar ook kipnuggets. De organisatie is van mening dat officiële instanties te weinig zicht hebben op het gebruik van het vlees dat van botten wordt geschraapt, oneerbiedig ook wel ‘pink slime’ genoemd. In frikandellen wordt vooral separatorvlees gebruikt dat afkomstig van kippen. “Maar ook dat is natuurlijk gewoon kippenvlees. De grote snackmakers hanteren een systeem van audits en werken met gecertificeerde toeleveranciers, zodat de herkomst duidelijk is. Bovendien melden ze het gebruik van separatorvlees sinds jaar en dag gewoon op hun verpakkingen,” zegt Van Rooij.

Cafetariahouders

Wel vindt Van Rooij dat ook de eindverkopers, zoals cafetariahouders, in zijn algemeenheid meer kennis paraat zouden moeten hebben over de ingrediënten van de producten die ze verkopen. “Frikandellen en andere snacks in de vitrine zijn niet voorzien van etiketten. Als een gast vraagt wat de voornaamste ingrediënten zijn, zou je dat als ondernemer natuurlijk moeten kunnen vertellen,” zegt Van Rooij.

Duurzaam gebruik van restvlees

Veel consumenten zijn onwetend over separatorvlees. Uit een opiniepeiling van Foodwatch blijkt dat 72 procent van de consumenten niet weet wat het is, terwijl bijna driekwart niet weet in welke producten het wordt verwerkt. Het gebruik van juist dit soort vlees kan overigens als duurzaam worden aangemerkt: een duurzaamheidsdeskundige wees de frikandel in dit verband al eens aan als ‘misschien wel de meest duurzame snack’. Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde besteedde enkele jaren geleden uitgebreid aandacht aan vlees in frikandellen.

Meer over