Kerstdiner met drie frikandelgangen

Trivia, Actueel |
14 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Danny Jansen, promofoto

De frikandel trekt de laatste jaren nadrukkelijk de aandacht van chefs. Het Algemeen Dagblad schotelde zijn lezers het afgelopen weekeinde zelfs een kerstdiner voor op basis van Neerlands populairste snack.

De bekende TV-kok Danny Jansen, ook schrijver van het boek Vet Lekker, lanceert een opmerkelijk idee in het artikel: frikandellen van de haspel, zodat ze per meter verkocht kunnen worden.

Friqua Dellue

En passant pleit hij voor opname van de frikandel op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco. Jansen maakte voor AD’s frikandel-kerstdiner het voorgerecht ‘friqua dellue met een frisse kruidensalade’.

Frikandel Wellington

Jos Snellen, souschef uit Etten- Leur, componeerde Frikandel Wellington als hoofdgerecht, frikandellen in bladerdeeg, gebaseerd op het bekende gerecht Beef Wellington. Het is geen nieuwe culinaire creatie. Bij wijze van gimmick stelde hij het samen met collega’s vijf jaar geleden al samen vlak na het carnaval.

Frikandeldessert

Meester Patissier en Meesterijsbereider Hidde de Brabander maakte het dessert voor AD’s frikandellendiner. De Brabander vindt de frikandel niet gewoon lekker, maar heerlijk. In het AD zegt hij: “Maar noem het geen guilty pleasure, want ik voel me niet schuldig als ik hem eet. Je kunt er hoogdravend over doen, maar het is gewoon lekker.” De Brabander maakte een zoete frikandel-speciaal met onder meer pure chocolade, cranberry, specerijen, karamel en biscuit. Een frikandellenbakje van de snackbar maakte hij na van witte chocolade.

Frikandellington

Overigens staat de Frikandel Wellington van Jos Sneller niet op zichzelf. Kok en slagerszoon Timo de Beurs componeerde enige tijd geleden een soortgelijk gerecht, dat hij de Frikandellington noemde, Beef Wellington met een vulling van vijf frikandellen. Hier vind je meer bijzonderheden over de Frikandellington en hier AD’s frikandellendiner.