“Minister moet aftreden om uitspraken over frikandel”

Actueel |
28 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: screenshot You Tube, Robbert Rodenburg.

Minister Hugo de Jonge maakt zich niet populair bij ondernemers met frituurspeciaalzaken. Voor de tweede keer in korte tijd vergelijkt hij tijdens deze coronacrisis de angst voor vaccins met de ingrediënten van frikandellen.

In een interview voor de rubriek Open Kaart met youtuber Robbert Rodenburg zei de minister van volksgezondheid over mensen die twijfelen of ze zich laten inenten met het coronavaccin: “Ik hoor mensen zeggen: ik weet niet precies wat erin zit. Dan denk ik: joh, je hebt je hele leven frikandellen gegeten. En je weet ook niet precies wat erin zit….”

Radio 3FM

Enkele weken geleden maakte De Jonge de vergelijking al eerder. Dit deed hij tijdens een interview met Frank van der Lende, deejay van 3FM. Ook Van der Lende vroeg naar zijn mening over vaccintwijfelaars. De Jonge antwoordde: “Wel je hele leven frikandellen eten. En dan komt er een vaccin en vraag je wat erin zit?”

Reacties uit branche

De uitspraken van De Jonge roepen de nodige reacties op via sociale media. Snackondernemers menen dat de minister Nederlands populairste frituursnack demoniseert. Op de Facebook-pagina van cafetaria De Oude Gracht in Eindhoven staat bijvoorbeeld te lezen: “Dit kan echt niet. Zo’n opmerking raakt werkelijk kant nog wal. De frikandel is waarschijnlijk het meest geteste en gecontroleerde stukje vlees dat er is. Echt schande! De discussie over wel of niet vaccineren, daar blijven we buiten. Maar dit is echt te triest voor woorden. Aftreden en wel nu!”