Frikandellendag: 5 x frikandel in cijfers

Actueel |
4 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Frik frik hoera! Het is vandaag Nationale Frikandellendag. De dag dat de geneugten van de snack des vaderlands worden gevierd. De dag dat ons deltsje in het zonnetje staat te shinen. De dag dat de frikandel extra speciaal is. Frituurwereld doet een duit in het zakje. Wij serveren 5 getallen over de frikandel.

1995

De frikandel passeert de kroket als populairste snackbarsnack van ons land. De snack heeft er ongeveer vier decennia over gedaan om deze status te bereiken. Immers, in de jaren 1954-1959 krijgt de frikandel zijn vorm. Eerst is er in 1954 de Dordtse slager Gerrit de Vries die zijn gehaktbal in worstvorm maakt onder de naam frikadel. Vijf jaar later stelt zijn collega Jan Bekkers in Deurne zijn speciale frikandelmachine in werking om de frikandel te vervolmaken.

4 bereidingen

Boulen, borrelen en lekker eten. Jeu-de-boulesbar Boel in Groningen viert vandaag voluit de Nationale Frikandellendag. Jessica de Vries en haar Boel-crew bieden voor een tientje verschillende bereidingen van de snack aan op een zogenaamde deltsjesplank (deltsje is frikandel in het Fries). Deze vier bereidingen zijn: frikandellinghton, su-del-shi, corn dog en mini deltjes. De deltsjesplank wordt op Nationale Deltsjes Dag, kortweg dellendag, aangeboden voor slechts een tientje.

550 miljoen

Nederland eet per jaar 500 tot 600 miljoen frikandellen. We houden het dus maar even op 550 miljoen. Die slordige half miljard kruidige worsten zonder velletje worden niet alleen verkocht in cafetaria’s en de rest van de horeca. Ook in de supermarkten gaat de frikandel in grote aantallen over de toonbank. Bij Frituurwereld vrezen wij dat ze in de Airfryer bij de mensen thuis belanden.

135 vestigingen

De 135 vestigingen van Kwalitaria laten Nationale Frikandellendag niet ongemerkt passeren. Net als bij eerdere campagnes beloont Kwalitaria vandaag nieuwe members van zijn app. De beloning voor de winnaar is zoet: een frikandel speciaal van één meter schoon aan de haak. Over frikandellen van een meter gesproken: kortgeleden spotten we die ook in een webshop. De betreffende frikandel van een meter kwam uit de keuken van Vanreusel.

2023

Frituurwereld gaat even een jaartje terug in de tijd. Wij stelden onze lezers op Frikandellendag 2023 enkele relevante, min of meer retorische vragen. Ze hebben nog weinig antwoorden opgeleverd. Daarom vallen we deze dag des frikandels maar even in herhaling: “Moet Nationale Frikandellendag eigenlijk geen verplichte vrije dag worden? Wordt het in Deurne of Dordrecht niet eens tijd om een standbeeld op te richten omdat dáár de victorie van de frikandel begon? Heeft de frikandel nu nóg niet de status van culinair erfgoed?”

Foto: Shutterstock