Frituurgemak bij Restaria Oude Gracht dankzij bijzondere bakwand

Advertorial
5 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Een belangrijke voorwaarde voor het succes van ieder frituurbedrijf is een kwalitatieve bakwand. Restaria Oude Gracht is gezegend met een uniek exemplaar. Wat maakt deze bakwand zo bijzonder?

Oude Gracht in Eindhoven staat al decennialang voor uitstekende verse friet en huisgemaakte snacks. Liefhebbers kunnen er terecht voor zowel afhalen en bezorgen, of kunnen plaatsnemen in het sfeervol ingerichte eethuis met 85 zitplaatsen. In 2021 werd de zaak verbouwd en sloot het bedrijf zich aan bij de formule Restaria. De Eindhovense cafetaria liet in datzelfde jaar een imposante nieuwe bakwand installeren.

Eén van de grootste

De bakwand van Restaria Oude Gracht is een Oranda van De Kuiper. Met een lengte van acht meter is het één van de grootste De Kuiper-bakwanden ooit vervaardigd. Het team heeft onder andere de beschikking over een voorbakketel met een transfermand en uitstortbak, een inductiekookplaat, twee 3-mands HR-frietketels en twee 3-mands HR-snackketels, twee uitschepboxen met achter ieder een bain-marie. Ook is de installatie uitgerust met een vetfiltersysteem met twee lades.

Veel capaciteit

Oranda is gebouwd voor grote volumes zodat frituurbedrijven tijdens de spits nooit ‘nee’ hoeven te verkopen. De capaciteit van de grote voorbakketel bij Restaria Oude Gracht, met een frietsnijmaat van 12 millimeter, is 80 kilo friet per uur. De afbakcapaciteit per 3-mands ketel is 60 kilo friet per uur.

Blij met transfersysteem

“Het fijne aan deze bakwand is dat processen veel makkelijker gaan”, zegt bedrijfsleider Mirthe Vrijhoff. “We zijn bijvoorbeeld heel blij met het transfersysteem dat we gebruiken om onze friet voor te bakken.” De grote frietmand is voorzien van een handbediend hef- en afstortmechanisme. De bodem bestaat uit kleppen waardoor de inhoud direct in een gastronormbak wordt gestort.

Filteren is makkelijk

De bakwand is uitgerust met een vetfiltersysteem bestaande uit twee lades: één voor de frietketels en één voor de snackketels. Wanneer de olie wordt afgetapt, schakelt de ketel automatisch uit. Na het filteren kan de olie weer worden teruggepompt in de ketel. Dat gebeurt op een veilige, spatvrije wijze via een apart retoursysteem. Bij Restaria Oude Gracht wordt de olie na gebruik weggepompt naar de vetton. “Dankzij dit systeem is ook het filteren een stuk simpeler, want het systeem wijst zich vanzelf”, zegt Vrijhoff.

Op maat gemaakt

Restaria Oude Gracht heeft de bakwand geheel naar eigen wens ingedeeld, met twee gespiegelde werkstations. “Voor ons een perfecte indeling”, weet de bedrijfsleider. “Zo staan we elkaar niet in de weg.” Naast de grote bakcapaciteit, het gemak en de fijne indeling, past de uitstraling van deze Oranda perfect bij Restaria Oude Gracht. “Door de zwarte coating is het een erg mooi exemplaar.”

Ook interesse in frituren zonder zorgen? Bezoek de website van De Kuiper.