Bijna Frikandellendag: wat gebeurt er op TikTok?

Actueel |
2 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Aanstaande zondag is het Nationale Frikandellendag. Mede dankzij sociale media innoveert de bijna 70-jarige snack des vaderlands dat het een lieve lust is. Ter gelegenheid van de jaarlijkse frikviering, zet Frituurwereld vier eigentijdse frikandelvariaties op een rijtje.

Het TikTok-account van Brabantse Bourgondiër Manon van Happen (@hoevetterdebetter) ging helemaal viraal toen zij liet zien hoe ze frikandel-spaghetti maakt. Het recept is zo simpel als wat: frikandellen snijdt ze overdwars aan reepjes van ruim een halve centimeter.

Na de reepjes circa 50 seconden te hebben gefrituurd, gaat er een saus van gemengde mayo/curry overheen en worden uien over het gerecht geraspt. Haar filmpje heeft bijna een miljoen views.

Frikanflap

Nee, frikandellenkoningin Terrie Eisinger (@terrieke) ontbreekt natuurlijk niet. Ze test bijzondere frikandellen, maar componeert ze zelf ook. Zo is er haar schotel frikaroni, een variant op macaroni waarbij de hamblokjes door frikandelstukjes zijn vervangen.

Onze keuze viel op de frikanflap, een appelflap maar dan met frikandel. Een afgekoeld melange van kleine stukjes frikandel, ui, knoflook, peper, nootmuskaat, curry en een kleine beetje geraspte kaas wordt in bladerdeeg gevouwen. Als de bladerdeeg met vulling tot een driehoek is gevouwen, kan er desnoods nog wat sesamzaad en bacon overheen. Daarna 15 minuten in de oven.

Croissandel

Rick Dietz van @schaftzonderspijt was na de crompouce-hype alle berichten over de frikanpouce en soortgelijke mash-ups een beetje beu. Hij wilde de frikandel echt eer aan doen. Dus kocht hij een blikje kant-en-klaar croissantdeeg.

Daarin draaide hij een ovenfrikandel uit de supermarkt met een paar scheutjes curry-ketchup. Nadat de gedraaide croissant nog gelakt is met eigeel, gaat het geheel de oven in. Voilá, Ricks croissandel is geboren.

Met vlammetjes

Op @hangoverfoodzz is een vlammetjes-versie van de croissandel te vinden. Hierbij worden anderhalve gefrituurde of airgefryde frikandellen en drie dito mini-vlammetjes gepureerd, daarna gemengd met mayo/curry tot een boter waarmee een croissant wordt besmeerd.

Paar plakjes frikandel en nog wat extra saus er overheen: klaar is de vlam-croissandel.

Foto’s: Terrieke, Schaftzonderspijt, Devetterdebetter, TikTok

Meer over