Remia bombardeert het speciaaltje tot museumstuk

Actueel |
11 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Remia zette voor de Horecava de evergreen het speciaaltje vol in de schijnwerpers. De sausmaker in Den Dolder spreekt van “culinair erfgoed” en richtte voor de sauscombi curry-ketchup, fritessaus, gesnipperde uitjes daarom een bescheiden pop-up museumstand in op de beurs.

In een persbericht laat Remia weten: “De combinatie van Remia Fritessaus Classic en Remia Curry Ketchup is onlangs uitgeroepen tot het Lekkerste Speciaaltje.” Remia liet het speciaaltje op kunstzinnige wijze vereeuwigen en laat ons weten: “Het kunstwerk zal worden bewaakt door een museumbewaarder met een rijke achtergrond in de kunstgeschiedenis. Om het verhaal extra glans te geven zal deze bewaarder de bezoekers meenemen in het verhaal achter het schilderij en de connectie met Remia.”

Primeur in Helmond

Remia bestaat sinds 1925. De bijna 100 jaar jonge sausmaker mag dan claimen het lekkerste speciaaltje in huis te hebben, het eerste speciaaltje met curry-ketchup komt niet uit haar keuken. Het frietje speciaal stamt vermoedelijk uit de periode 1960-1965. Zeker is dat in grote delen van ons land toen nog gewone ketchup bij de mayo werd gebruikt. Ook was meestal sprake van echte mayo, want fritessaus was er toen nog maar net een paar jaar.

De frikandel speciaal met mayonaise én curry-ketchup dateert vermoedelijk uit de jaren 1965-1967. Zijn kinderen weten zeker dat vader Willie van den Boom met zijn cafetaria in Helmond de eerste was die de frikandel speciaal mét curry-ketchup verkocht.

De curry-ketchup haalde pa zelfs speciaal uit Duitsland, want die was in ons land niet voorhanden. Met name in Limburg, Brabant en Oost-Nederland was Duitse curry-ketchup echter al snel populair. Kort na 1970 werd curry-ketchup al in de nodige supermarkten verkocht, eerst in Limburg, maar binnen drie jaar in het hele land.

Tekst: Ubel Zuiderveld, foto: Remia