Dankzij Frikandellentocht wordt het in Dordrecht een frikandellenweekend

Actueel |
31 januari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het is 70 jaar geleden dat slager Gerrit de Vries in Dordrecht zijn gehaktbal omturnde tot een worst. Hij noemde die frikadel. Het was de opmaat naar onze snack des vaderlands de frikandel. Dordrecht viert dit met een frikandellenweekend. Zondag is het namelijk Nationale Frikandellendag, zaterdag gaat de traditonele Frikandellentocht op herhaling.

De wandeltocht is een initiatief van Natasja Warnars. Waarom niet op zondag, dé frikandellendag? Natasja: “Gewoon omdat het qua agenda niet lukte. Maar wat maakt het uit, het is toch elke dag frikandellendag?”

Voor de wandeling van zaterdag 3 februari zijn nog enkele plekjes vrij. Zie: Frikandellentocht Dordrecht op Facebook voor de bijzonderheden. Dat er nog plek is, is is opmerkelijk. Want onlangs waren er voor een eerdere editie van de Frikandellentocht liefst 57 aanmeldingen.

Voorjaarsfrikandellen

Kun je komende zaterdag niet, dan zijn er nog volop mogelijkheden om dit voorjaar georganiseerd te kuieren door frikandellenstad Dordrecht. Er zijn namelijk nog frikandellentochten gepland voor zondag 3 maart, zaterdag 23 maart, zondag 24 maart, woensdag 3 april, zondag 14 april en zondag 28 april. Sommige wandelingen zijn alleen met gids, andere alleen individueel, soms is beide mogelijk.

De totale route is ongeveer 12 kilometer, voert door het historische centrum, door twee parken, maar ook langs verkooppunten van frikandellen en andere snacks. Totaal kan op drie plekken een frikandel worden gescoord. Bij de kosten zijn voor deelnemers frikandel-tegoedbonnen en een medaille inbegrepen. Wie helemaal in stijl wil gaan, kan een speciale Frikandellentocht-muts kopen.

Natasja’s motto

Snackwandelingen als deze staan niet op zichzelf. Met name tijdens de lockdowns in de coronajaren werden in verschillenden steden frietwandelingen en frituurlopen gehouden. Mora adopteerde zelfs de officiële Frituurloop, een fenomeen dat in Groningen ontstond.

De Dordtse Frikandellentocht werd in maart 2022 voor het eerst gelopen. Dit alles onder Natasja’s motto: “Het leven is als een frikandel, je moet ‘t zelf speciaal maken.” Ze schat dat de Frikandellentocht inmiddels zeker ruim dertig edities heeft gehad.

Foto: Frikandellentocht Dordrecht