Brandbrief naar minister: ‘Energieprijzen komen na corona extra hard aan’

Actueel |
23 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Minister Mickey Adriaansens, foto RVD

De Horeca Alliantie heeft minister Micky Adriaansens van economische zaken een brandbrief gestuurd. De branchekoepel is er niet gerust op dat er energiesteun komt van de overheid. “Voor de tweede keer in korte tijd krijgt de horeca te maken met een zware financiële aderlating.”

De Horeca Alliantie (ProFri, VCHO, NHG) schrijft verder in zijn brief aan de minister: “De horeca is één van de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. Bij deze groep komt de explosieve stijging van de energieprijzen extra hard aan, omdat zij al hun reserves al hebben verbruikt om door de coronaperiode heen te komen.”

Stapeling van kosten

De Horeca Alliantie wijst erop dat horecaondernemers worden geconfronteerd met energierekeningen die vier tot acht keer hoger zijn dan vorig jaar. De branchekoepel geeft aan dat sprake is van een stapeling van extra kosten: “Naast deze hoge energieprijzen hebben deze ondernemers ook te maken met hogere inkoopprijzen, huren en personeelskosten. Bovendien moeten de ondernemers vanaf 1 oktober ook de in coronatijd opgebouwde belastingschuld terug gaan betalen.”

“Velen op rand van faillissement”

Volgens de Horeca Alliantie is het onmogelijk al deze prijsopdrijvende zaken door te berekenen aan gasten en klanten. “Omdat horecabedrijven zichzelf dan uit de markt prijzen. Na corona zijn de reserves op en verkeren veel horecazaken op de rand van het faillissement. Wij doen een dringend beroep op u om de horecaondernemers te helpen, die voor de tweede keer in korte tijd en buiten hun schuld om te maken krijgen met grote financiële tegenslagen.”

Gisteren introduceerde de Horeca Alliantie een Horeca In Nood-nummer waar ondernemers berichten kunnen posten over hun situatie via Whatsapp en sms.