Tekort aan koolzuur speelt drankenbranche parten

Actueel |
26 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Bierbrouwers en frisdrankleveranciers slaan alarm in de media. Als gevolg van de hoge energieprijzen, stokt de aanvoer van koolzuur. Dit brengt de productie en levering van frisdranken en bier in gevaar.

De haperingen in de leveringen aan de drankenindustrie worden veroorzaakt door een gebrek aan voldoende CO2. CO2 ofwel stikstof is niet alleen een zogenaamd broeikasgas, maar ook een belangrijk ingrediënt voor koolzuurhoudende dranken als frisdranken ‘met prik’ en bier. Onder meer kunststofproducenten, die stikstof als bijproduct verkopen, kampen met tekorten door de hoge energieprijzen.

Gebrek aan droogijs

Het CO2-tekort brengt niet alleen de levering van bier (vooral kleinere brouwers kampen met het stikstoftekort) maar ook de voorraad koolzuurhoudende frisdranken in gevaar. Bovendien is koolzuur een belangrijk bestanddeel voor droogijs, dat veel wordt gebruikt om diepgevroren producten tijdens vervoer en bijvoorbeeld in de catering op lage temperatuur te houden. Online supermarkt Picnic staakte enkele weken geleden reeds de bezorging van diepvries vanwege een tekort aan droogijs.

Voorverpakte groente

Het koolzuurtekort speelt niet alleen in ons land. Ook in Duitsland sloegen met name bierbrouwers onlangs alarm over gebrek. Koolzuur is niet alleen belangrijk voor de foodindustrie, maar wordt ook bijvoorbeeld in ziekenhuizen en de farmaceutische industrie volop gebruikt. Het wordt bovendien volop toegepast om bederf van verpakte levensmiddelen tegen te gaan, bijvoorbeeld in zakjes voorverpakte groente.

Meer over