VVD Tweede Kamerlid Erik Haverkort niet enthousiast over SUP

Actueel, Video's |
22 november 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

‘Regelgeving verpakkingen is zo niet haalbaar’

Naast herbruikbaar materiaal ook single use plastics blijven gebruiken. Dat is de insteek van de twee door de Kamer goedgekeurde moties van VVD-Kamerlid Erik Haverkort. Tijdens het Frituurwereld Event op 13 november in Hengelo was hij aanwezig en lichtte zijn moties toe.

“We moeten het onhandige van het handige scheiden. Mijn partij is voorstander van regelgeving ten aanzien van duurzaamheid maar het moet wel haalbaar zijn”, zegt Haverkort in het video-interview dat hij na afloop van de bijeenkomst aan Frituurwereld gaf.

Twee moties

Hij legde in Hengelo aan de aanwezige cafetariahouders de twee moties uit die hij had ingediend bij de Tweede Kamer. Deze zijn door een meerderheid aangenomen. Zijn voorstel aan de verantwoordelijke staatsecretaris (Vivianne Heijnen van Infrasttructuur en Waterstaat): naast herbruikbare verpakkingen ook nog single use plastics blijven gebruiken.

Recycling

In de eerste motie van Haverkort is voorgesteld om de definitie van ‘recycling’ in de regelgeving beter te laten aansluiten bij de Europese wetgeving uit de nieuwe verordening ten aanzien van verpakkingen en verpakkingsafval. Daarin is de omschrijving ten aanzien van recycling realistischer volgens de VVD-er.

Kunststof

Daarnaast is er een tweede motie ingediend om de definitie van ‘kunststof’ op te rekken. Nu is alles waar plastic in zit als kunststof aangemerkt. Dat blijkt ook niet realistisch te zijn. “Denk bijvoorbeeld aan een bakje dat van 95 procent papier is gemaakt.”

Geen uitspraak

Het woord is nu aan Vivianne Heijnen, de verantwoordelijke staatssecretaris. Haverkort gaf aan dat hij hoopt dat ze spoedig met een antwoord komt omdat vanaf 1 januari 2024 nog strengere regels gaan gelden ten aanzien van verpakkingen. De staatssecretaris kan de moties verwerken in de wetgeving of naast zich neerleggen. Over welke kant het opgaat, deed het kamerlid geen uitspraak.

Emoties

Wel liet de VVD-er weten de emoties van de ondernemers in de zaal die tijdens de discussie zichtbaar werden, te begrijpen. “Je wilt als ondernemer aan de regels voldoen maar ze zijn niet duidelijk. Daarom heb ik gevraagd ze aan te passen.”