Plastic toeslag | De Avondshow met Arjen Lubach

Actueel, Video's |
5 oktober 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Media vergeet toeslag op plastic portieverpakkingen in de supermarkt

De toeslag op plastic verpakkingsmateriaal welke sinds juli 2023 geldt, kreeg op dinsdag 3 oktober uitgebreid aandacht bij De Avondshow van Arjen Lubach. ‘In het item ‘Dit gaat toch niet werken zo’ liet hij op ludieke en treffende wijze zien waar het mis gaat.


In zijn nieuwsshow op NPO 1 laat Lubach aan de hand van nieuwsfragmenten zien hoe het misgaat met de uitvoering van de SUP (Single Use Plastic)-wetgeving en de communicatie daarover. Hij stipt aan hoe lastig het is om extra geld te vragen voor de plastic bakjes. Ook maakt hij duidelijk dat alternatieven voor plastic niet altijd geschikt zijn. Lubach begint treffend. Hij laat zien dat de media volledig voorbijgaat aan de toeslag op plastic portieverpakkingen in de supermarkt. De hoeveelheid hiervan overtreft vele malen het patatbakje, dat door de media maar steeds genoemd en in beeld wordt gebracht.

Creatief boekhouden

Zijn conclusie is: dit gaat niet werken zo. “De hele toeslag heeft geen zin want de consument merkt er niets van.” Dit komt volgens Lubach onder meer doordat de meeste winkeliers de prijzen via ‘een beetje creatief boekhouden’ verwerken.

Vanaf minuut 5 komt in het item een snackbarhoudster aan het woord over waarom kartonnen bakjes voor sauzen niet werken. Daarna zien we een cafetariahouder die weigert de patat in een bakje van een klant te scheppen om hygiënische redenen.

Hilariteit

Ook de vraag waar de toeslag voor plastic bakjes naartoe gaat, licht Lubach treffend uit. Hij laat daarbij Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat zelf het antwoord geven: “Dat mogen de winkeliers zelf bepalen. Maar ze zijn niet verplicht om het te herinvesteren in een alternatieve verpakkingen.” Dat leidt tot hilariteit en gelach bij het publiek van de show.

Eerder liet de ProFri, de professionele vereniging voor frituurders, al via verschillende brieven aan de staatssecretaris weten dat de wetgeving aangepast moet worden en geen haalbare kaart is.

Kamercommissie komt bijeen

Vandaag (4 oktober) staat de SUP-wetgeving op de agenda van de vaste Tweede Kamercommissie in Den Haag. De staatssecretaris zal hier bevraagd worden over de campagne en de problemen die de wetgeving rond SUP in de praktijk oplevert.

Bekijk hieronder de video van De Avondshow van Arjen Lubach die op 3 oktober werd uitgezonden:

Meer over