PVV over SUP-regeling: “Deze domme heffing is geen succes…”

Actueel |
19 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Barry Madlener tijdens het vragenuur

“Dit blunderkabinet heeft een heffing voor wegwerpplastic ingevoerd die niet werkt. Niemand begrijpt het meer. We moeten nu stoppen met deze onbegrijpelijke heffing bij de snackbar op de hoek.”

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer nam kamerlid Barry Madlener van de PVV onlangs de per 1 juli ingevoerde SUP-regeling flink onder vuur.

Madlener laakte onder meer het gebrek aan overleg met betrokkenen vooraf. Hij vindt dat de regeling alsnog moet worden teruggedraaid. De PVV-er zei: “Deze domme heffing is geen succes. Kies voor beleid dat wèl werkt. De staatssecretaris moet deze regeling onmiddellijk terugdraaien.”

Staatssecretaris erkent “weeffouten”

Madlener vond bij verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen maar ten dele gehoor met zijn kritiek. Heijnen erkent dat de SUP-regeling “weeffouten” bevat, maar wijst ook op het probleem van 19 miljoen stuks eenmalige plastic verpakkingen die dagelijks worden weggegooid. Heijnen antwoordde verder dat over een jaar de SUP-regeling wordt geëvalueerd. Ze vindt het te vroeg om al na de eerste maanden verregaande conclusies te trekken.

“Strakkere handhaving”

Madlener pleitte onder meer voor veel striktere handhaving in gemeenten om zwerfvuil te voorkomen. Wat hem betreft komt er een lik-op-stukbeleid voor mensen die afval op straat gooien. Het kamerlid van de PVV: “We willen immers niet van de verpakkingen af, maar van het zwerfafval. Als ik in Amerika ben, zie ik nooit ergens zwerfafval.”

Naast de PVV uitten ook andere partijen kritiek op de SUP-regeling. Zo betoogde Denk dat het “krankjorum” is dat in sommige gevallen 50 eurocent heffing wordt gerekend voor een koffiebeker, terwijl GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleitten voor servies dat hergebruikt kan worden.

Meer over