Vaarwel frietbakje? “Herbruikbaar servies niet werkbaar”

Actueel |
19 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Cartoon van Marc-Jan Janssen (volg Marc op Facebook)

“Karakteristieke snackbarbakje wordt verleden tijd….” Dit schrijft het Radio1 Journaal naar aanleiding van een interview met staatssecretaris Vivianne Heijnen.

De werkelijkheid is: het bakje blijft vooralsnog zeker nog, maar wel moeten cafetaria’s vanaf 1 juli afhalers kosten in rekening brengen voor plastichoudende eenmalige verpakkingen.

Aan Heijnen wordt in de radiouitzending de vraag gesteld of ze voortaan met een eigen pannetje naar de snackbar gaat. Dat zal ze zeker doen, zegt de staatssecretaris. Maar snackbars kunnen natuurlijk ook alternatieven bieden, antwoordt ze.

Ergernis

Tot ergernis van ondernemers en vakvereniging ProFri wordt met de communicatie van de overheid een verkeerde indruk gewekt. Immers: de plastic disposables mogen na 1 juli nog gewoon gebruikt worden, maar net als bij plastic tasjes moet er geld voor in rekening worden gebracht. De vakvereniging gaf vorige week in een persbericht reeds te kennen niet onverdeeld gelukkig te zijn met de wijze waarop de overheid communiceert over de plasticmaatregel.

Bovendien: wegwerpverpakkingen die helemaal geen kunststof bevatten, kunnen sowieso nog onbeperkt gebruikt worden. ProFri meent dat de overheid in de communicatie teveel de nadruk legt op “herbruikbaar servies”, hetgeen bij afhaalbedrijven als cafetaria’s in de praktijk zeker in de spits moeilijk werkbaar zal zijn. Overigens, cafetaria’s die werken met volledig plasticvrije disposables, hoeven hun klanten geen herbruikbaar servies aan te bieden of van huis meegenomen bakjes en pannetjes te accepteren.

“Saus lekt door”

Het radiojournaal van de NOS laat ook een snackbarhoudster aan het woord. Zij twijfelt over de praktijk: “Hoe moeten we het inpakken als mensen met een eigen bord of leeg pannetje aankomen?” Ze wijst er ook nog ten overvloede op dat heel veel haalbare alternatieven voor kunststof verpakkingen nog niet voorhanden zijn: “Als je saus in kartonnen bakjes doet, lekt het er vaak doorheen.”

“Stimuleren alternatieven”

De NOS wijst er de staatssecretaris op dat er kennelijk nog niet voldoende haalbare alternatieven zijn voor de plastic-houdende disposables. Heijnen zegt hierop: “De maatregel is bedoeld om mensen te stimuleren een herbruikbare variant te gebruiken, die ondernemers kunnen aanbieden. Er zijn wel alternatieven. Het kan alsnog wel in plastic worden verkocht, maar dan betaal je als consument dus een toeslag.”

Meer over