Veel ondernemers moeten voorschot TEK terugbetalen

Actueel |
8 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vanaf half maart begint het vaststellingsproces van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK). RVO stelt dan de definitieve subsidie vast. De daling van de gas- en elektriciteitsprijzen leidt ertoe dat veel ondernemers (een deel van) het voorschotbedrag moeten terugbetalen.

Begin 2023 daalden de energieprijzen en die daling zette de rest van het jaar door. De definitieve modelprijzen van 2023 vallen daardoor aanzienlijk lager uit dan de energieprijzen waarmee RVO het voorschot berekende:

  • De definitieve modelprijs gas 2023 is € 1,36.
  • De definitieve modelprijs elektriciteit 2023 is € 0,36.

Als gevolg van de lagere energieprijzen blijkt dat een groot deel van de ondernemers die een voorschot ontving (een deel van) dit voorschot moet terugbetalen. Met de rekentool op de RVO-website bereken je gemakkelijk en snel een indicatie van uw definitieve subsidie.

Ruime terugbetalingsregeling

Vanaf medio maart 2024 stuurt RVO alle aanvragers bericht om een vaststellingsverzoek in te dienen. Hiervoor heb je de tijd tot uiterlijk 31 mei 2024. Heb je te veel voorschot ontvangen? Dan betaal je het verschil terug.

Lukt het niet om in 1 keer terug te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan bij RVO. Dat is mogelijk zodra je de beslissing op jouw vaststellingsverzoek hebt ontvangen. Er wordt geen rente gerekend over het terug te betalen bedrag en bedragen onder € 500 hoef je niet terug te betalen.

RVO hanteert ruime terugbetalingsmogelijkheden en denkt met je mee. Meer informatie vind je op de RVO- website.

Contact met RVO

Heb je vragen over het vaststellingsproces of het terugbetalen van subsidie? Dan kun je altijd contact opnemen met RVO. Dat kan via de chat op www.rvo.nl/tek (klik op de oranje chatballon onder in beeld), of telefonisch via 088 042 4460.

Foto: iStock

Meer over