Thijs van Leeuwe: “Keurmerk zorgt voor erkenning”

Actueel, Achtergrond |
9 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

ProFri Ambassadeur van de Week

Altijd naar beter streven. Dat is de drijfveer van Thijs van Leeuwe van Restaria De Smickel in Son en Breugel. Sinds 2018 is hij eigenaar van dit frituurbedrijf. Daarnaast prijkt ook in 2024 het keurmerk Goed Gefrituurd weer op een prominente plek in zijn zaak.

De cafetarialoopbaan van Thijs van Leeuwe begon als jonge medewerker achter de bakwand in Veldhoven. Zijn toenmalige werkgever, die inmiddels zijn schoonvader is, gaf hem in 2012 de kans om eerst als bedrijfsleider en vanaf 2018 als eigenaar cafetaria De Smickel in Son en Breugel te runnen.

Wat is de positie van je zaak in de regio?
“In Son en Breugel heb je best veel eetgelegenheden. We zijn inmiddels een begrip. Bij ons kun je gezellig uit eten voor een betaalbare prijs. Door ons zitgedeelte met 100 plaatsen binnen en een terras met 75 stoelen hebben we veel plek, ook voor groepen. Daarnaast hebben we een zaaltje voor feesten en partijen. Vooral op zondag weten veel mensen uit de regio ons te vinden.”

Maar… er zijn meer Smickels?
“Ja. In totaal zijn er vijf in deze regio. Mijn vrouw Emmelie heeft De Smickel in Beek en Donk onder haar hoede, dat is haar zaak.”

Je hebt pas verbouwd in Son en Breugel?
“Ieder jaar probeer ik iets te vernieuwen. Ik streef altijd naar beter. Vorig jaar heb ik flink in het terras geïnvesteerd. En dit jaar heeft de ruimte achterin de zaak, ons zaaltje, een make-over gehad. De muren zijn opgefrist, de banken zijn opnieuw bekleed, er is een ander lichtplan én er zijn nieuwe planten. Dat sluit meer aan bij het warme huiskamergevoel dat we onze klanten willen geven.”

Wat betekent ProFri voor jou?
“Als professionele frituurders voelen we ons aangetrokken tot de vereniging. We krijgen hier info en advies, profiteren van de collectiviteitsvoordelen, bijvoorbeeld ten aanzien energie, en onze medewerkers kunnen gratis e-learnings volgen en zo hun kennis uitbreiden.”

Je hebt het keurmerk Goed Gefrituurd?
“Ja, sinds 2021. Het keurmerk zorgt voor erkenning voor ons vakmanschap. We kunnen ons zo onderscheiden van de rest en laten zien dat we voorop lopen in ons vak en het bieden van kwaliteit.”

Hoe communiceer je over het keurmerk?
“Het certificaat en het schild van ProFri hangen in de serre waar de klanten binnenkomen. Daarnaast plaatsen we er berichten over op sociale media en we benaderen ook regelmatig de lokale krant hierover. We laten de consument zo zien wat we doen, wie we zijn en dat we liefde voor ons vak en de zaak hebben.”

Wat doe je met de rapporten van de mystery guests?
“Bij het laatste bezoek ten behoeve van het keurmerk behaalden we een score van 98 procent. Daar waren we enorm trots op. We hebben dit op sociale media gedeeld, maar ook in onze groepsapp van het personeel. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.”

Restaria De Smickel

Veerstraat 24
5694 AC Son en Breugel
www.restariadesmickel.nl

  • Bestaat sinds: 2012.
  • Specialiteiten: huisgemaakte spare ribs, gamba’s op vijf verschillende manieren en maaltijdsalades.
  • Product dat minder in trek is de laatste jaren: “Slaatjes. Producten die we niet verkopen, halen we uit het assortiment.”
  • Product in opkomst: schotels, menu’s en de loaded schnitzels (met bijvoorbeeld pulled pork).
  • Verandering in consumentengedrag: “Afhaal is minder populair maar we zien een stijging in de bezetting van ons zitgedeelte. Mensen willen uit eten. Veel restaurants zijn te duur doordat de prijzen gestegen zijn. Wij bieden een restaurantbeleving voor een betaalbare prijs. Dat is onze kracht binnen dit dorp.”

Restaria De Smickel in de Smulgids

Restaria De Smickel op platform GoedGefrituurd

Tekst: Bianca Roemaat, foto’s ProFri en Restaria De Smickel.