TEK-loket voor energiesteun geopend

Actueel |
22 maart 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het TEK-loket is sinds gisteren geopend. Professionele frituurders en andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen vanaf nu een Tegemoetkoming Energiekosten, TEK dus, aanvragen.

Het gaat om steun met terugwerkende kracht over de periode vanaf 1 november 2022. Voor deze energiesteun komen alleen bedrijven in aanmerking die minimaal 7 procent van hum omzet kwijt zijn aan energielasten. De tegemoetkoming kan tot en met vrijdag 2 oktober 2023 worden aangevraagd.

Max 35 procent voorschot

Ondernemers die in aanmerking komen voor de TEK, kunnen een voorschot krijgen van maximaal 35 procent. Hiermee wil de overheid voorkomen dat er veel geld moet worden terugbetaald als de energieprijzen sterk dalen. De laatste weken is al sprake van zo’n dalende tendens: het Centraal Planbureau voorziet dat energie in de loop van het jaar nog goedkoper wordt.

Groen licht van Europa?

Het TEK-loket zal voor de eerste aanvragen wat extra tijd nodig hebben. Omdat een computermodel de aanvragen beoordeelt, is een opstarttijd voorzien van ongeveer drie weken. Na deze opstarttijd zal het verwerken en beoordelen van energiesteun aanmerkelijk sneller gaan. Overigens moet de steunmaatregel nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie. Het TEK-loket zal pas tot eventuele uitbetaling overgaan, als Europa groen licht heeft gegeven.

Hier vind je het TEK-loket.