Transavia gaat op vluchten vliegtuigfriet van Leon de Winter serveren

Actueel |
31 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Leon en León

Luchtvaartmaatschappij Transavia verkoopt vanaf 10 maart onder de naam ‘Fries in the Skies’ friet op zijn vluchten. Bedenker is schrijver en publicist Leon de Winter, de frietliefhebber die ruim twee jaar geleden low-carb friet ontwikkelde samen met zijn neef León Eijsman.

De Winter bracht zijn koolhydraatarme diepvriesfriet, te bereiden in een luchtfrituur, op de markt onder de merknaam Leon & León.

“Doorontwikkeld”

Nu heeft hij het concept doorontwikkeld voor de luchtvaart. Tegen RTL 4’s nieuwsprogramma EditieNL zei hierover: “Het probleem in de vliegtuigen zijn de ovens. De veiligheid staat voorop en daarom mogen ze niet hoger dan 150 graden. En frituren kan natuurlijk ook niet.”

Samen met het bedrijf Foodcase, specialist in luchtvaartfood, ontwikkelde De Winter in twee jaar tijd “het perfecte, crunchy vliegtuigfrietje”. Basis van de vinding is het gekozen aardappelras, een coating om de frietjes krokant te houden én de ontwikkeling van een bakje dat garandeert dat de aardappelstangen afgebakken kunnen worden tot een knapperig eindresultaat. Transavia testte de ‘skyfries’ inmiddels naar eigen zeggen met succes op zestien vluchten. Overigens neemt de bereiding van de friet twintig minuten in beslag. Hoe de frietjes precies worden bereid, houden de makers geheim.