FWS: “Statiegeldprobleem met import-frisblikjes zien we nu al bij PET-flesjes”

Actueel |
1 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Kunnen cafetaria’s vanaf eind 2022, als er statiegeld wordt geheven, nog frisblikjes verkopen die tegen lage prijzen uit het buitenland zijn geïmporteerd? “Interessante vraag. Het korte antwoord: volgens de Nederlandse wetgeving moeten er straks een statiegeld-icoontje en een zogenaamde EN-code op de blikjes staan. Zo niet, dan worden de blikjes geweigerd bij het retoursysteem.”

Dit zegt Eric Veldwiesch van de FWS, de branchevereniging voor producenten van frisdranken, waters en sappen. Hij bevestigt dat retoursystemen de goedkope, geïmporteerde frisblikjes vanaf 31 december 2022 in elk geval niet zullen accepteren. “Omdat die niet voorzien zijn van de juiste stickers en codes, zullen de inname-apparaten deze blikjes weer uitspugen.”

PET-flesjes

Ervaring met frisdrank die via parallelle import Nederland binnenkomt, wordt momenteel opgedaan met PET-flesjes, aldus Veldwiesch. Op deze flesjes wordt sinds 1 juli 2021 statiegeld geheven. “Ook hier zien we importflesjes uit het buitenland die niet bij ons statiegeldsysteem passen.” De kwestie is volgens Veldwiesch inmiddels bij enkele organisaties en inspecties aan de orde gesteld. “Het onderwerp ligt onder het vergrootglas,” zegt de FWS-woordvoerder.

Lappendeken van systemen

De diepere oorzaak ligt volgens Veldwiesch in het feit, dat Europa nu ‘een lappendeken van statiegeldsystemen’ heeft. Vraag is hoe dit zich verhoudt met een Europese Gemeenschap waar vrije handel tussen landen onbelemmerd moet kunnen plaatsvinden. “Wat een oplossing kan zijn, is straks het omstickeren van alle blikjes die uit het buitenland worden geïmporteerd. Dat is toegestaan en dan zouden ze alsnog voldoen aan het statiegeldsysteem.” Vraag is natuurlijk wel welk effect het ‘omstickeren’ van elk blikje en ieder PET-flesje heeft op de prijs van goedkope frisdrank die uit het buitenland geïmporteerd wordt.

Zoals eerder gemeld, moeten cafetaria’s en de rest van de horeca vanaf 31 december aanstaande wèl statiegeld op frisblikjes in rekening brengen, maar hoeft de branche de blikjes niet in te nemen. Wel moeten verkochte blikjes dus formeel voldoen aan het statiegeldsysteem en daarom speciale EN-codes en een statiegeldsticker bevatten.