Snackrobot van Eyemation trekt de aandacht van de media

Actueel |
16 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Maakt de snackrobot frietbakkers van vlees en bloed overbodig? Eyemation in Heerhugowaard, de maker van de Lokettaria, trekt dezer weken veel aandacht op regionale horecabeurzen én in de media.

Frans van Rooij voerde namens vakvereniging ProFri het woord op de radio en in dagbladen. Van Rooij zegt: “Ik denk dat er mogelijk emplooi is voor robots in pretparken en op andere plekken waar veel constante traffic is, zoals bijvoorbeeld de Efteling. Plekken waar friet en snacks gretig worden afgenomen, omdat het bij een dagje uit hoort.”

Geen vervanger van buurtzaak

Eyemation claimt dat de Nederlandse Snackrobot solo functioneert. Hij regelt alles van koeling tot bereiding en de ‘overhandiging’ van een dienblad aan de consument. De robot kan het werk van vijf of zes frituurders en loketvullers overnemen, aldus het bedrijf.

Onder meer door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, kunnen volgens het bedrijf en geestelijk vader Jouke Wijdoogen de Lokettaria’s volledig onbemensd functioneren. Maar een vervanger van de buurtcafetaria is het niet, aldus Lokettaria.

Sturen op afstand

Zelfs waakt het geautomatiseerde systeem erover dat snacks niet te lang in de loketjes liggen. Alles kan bovendien op afstand worden gestuurd. Vijftig volledige bestellingen per uur, inclusief dranken, kan een eenvoudige uitgevoerde Lokettaria voor zijn rekening nemen.

Maar dit kan oplopen tot 450 producten per uur bij uitgebreide versies van de snackrobot. De prijs varieert van bijna twee ton tot ruim 450 duizend euro. De terugverdientijd is volgens Lokettaria vier jaar.

Is het de toekomst?

Van Rooij is positief over de zoektocht naar vormen van automatisering, zeker nu de horeca veel handen tekort komt. Wel zegt hij: “Vooralsnog vond eigenlijk alleen de robotserveerder wat navolging. Maar het is tot op heden toch vooral een gimmick in een restaurant. Ik weet niet of het werkelijk de toekomst is van de service en gastvrijheid.” Van Rooij wijst erop dat frituren ook een vorm van ambacht is, terwijl de sociale functie in de horeca bovendien belangrijk is.

Praktijk is dichtbij

Inmiddels staan de prototypes van Lokettaria helemaal klaar. Er draaien zelfs al een paar loketautomaten op proef. In het najaar moet de automatische frituurkeuken helemaal toepasbaar zijn in de praktijk. Lokettaria hoopt met pretparken, luchthaven- en festivalcateraars zaken te kunnen doen. Bovendien werkt Eyemation aan de ontwikkeling van hamburgerrobots, die in het buitenland overigens al langer bestaan.

Foto’s: Lokettaria Eyemation

Meer over