Lokettaria: volledig geautomatiseerde cafetaria op komst

Actueel |
5 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Beeld: Eyemation Lokettaria

Het bedrijf Eyemation in Heerhugowaard introduceert het concept Lokettaria. Het is een volledig geautomatiseerde cafetaria. Eyemation wil zich begin volgend jaar presenteren op de vakbeurzen en in de loop van 2022 de eerste volledige Lokettaria’s uitrollen in ons land.

Het bedrijf in Heerhugowaard zegt: “Eyemation komt met een nieuw cafetariaconcept, dat vanaf het ontdooien van de snacks en het schillen van de aardappels, tot aan het uitserveren op een dienblad met frisdrank en softijs 100 procent automatisch de werkzaamheden uitvoert. Bakken, registreren, frituurolie verversen en schoonmaken verloopt volledig automatisch.”

450 producten per uur

Het concept Lokettaria bestaat uit vier modules, waarmee het volledig automatische concept geïntegreerd kan worden opgebouwd. In de meest uitgebreide versie kan kan de automatiekmuur Lokettaria Plus volgens het bedrijf 24/7 onbemand snacks, broodjes en saus verkopen. De maximum capaciteit: 50 bestellingen per uur, waarbij 450 producten op een dienblad geserveerd kunnen worden. Het bedrijf, gericht op industriële automatisering, werkt al ruim 2,5 jaar aan de ontwikkeling.

Attractieparken

Eyemation zegt dat er belangstelling bestaat van attractieparken, dierentuinen, luchthavens, stations, evenementenhallen en stadions, maar ook van de zijde van cafetaria’s informatie is opgevraagd. Met automatische restaurants als Lokettaria wordt al sinds het einde van de negentiende eeuw geëxperimenteerd. In België had het concept Food Express ruim vijftien jaar geleden nog enkele vestigingen. In een overdekte onbemenste hal konden consumenten zowel friet, snacks als dranken en andere gerechten uit automaten trekken. Lokettaria gaat echter een paar stappen verder; zo is bijvoorbeeld sprake van een open keuken.