Robot Flippy bereidt friet en snacks

Actueel |
18 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Miso Robotics, met robotarm rechtsboven

De toepassing van robotica in de horeca groeit. Zo zijn er al enkele Nederlandse wereldrestaurants die robots inzetten in de bediening en de ontvangst van gasten. Ook een vestiging van cafetariaformules Big Bread vestigde hiermee al de aandacht op zich.

In de VS werd onlangs Flippy de Tweede van Miso Robotics geïntroduceerd. Dit jongere broertje van hamburgerrobot Flippy I bereidt ook friet; de robotarm jongleert met frituurmandjes dat het een lieve lust is.

Flippy Frituur

Volgens het Amerikaanse bedrijf Miso Robotics kan Flippy II de taken in de frituurhoek volledig overnemen van mensen. Flippy de Eerste was primair gericht op het bakken van hamburgers. Hij werd getest in onder meer de keuken van burgerconcept White Castle. Ook het ontwerp van de opvolger, is gebaseerd op ervaringen bij deze honderd jaar oude burgerformule.

Robotarm en bakpot

Flippy 2 is feitelijk een volautomatische bakwand met als extra een robotarm, die op basis van kunstmatige intelligentie functioneert. Hij detecteert het type bakgoed en beweegt het frituurmandje automatisch naar de juiste bakpot. Producent Miso Robotics claimt voordelen als: minder handcontact met bakwaren, minder verbruik van frituurolie en een 30 procent grotere productiviteit. Flippy 2 neemt volgens het bedrijf bovendien minder ruimte in dan traditionele bakwanden.

De slogan waarmee Miso Robotics investeerders en foodservice-ondernemers werft is fraai: “Flippy 2 is smarter, faster and leaner. Your team is going to love it.” Vrijvertaald in het Nederlands: “Flippy 2 is slimmer, sneller en slanker. Je team zal er dol op zijn.”

Meer over