RoboBurger: eerste hamburger-automaat ter wereld gelanceerd

Actueel |
29 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: RoboBurger

Betaal met je bankpas, selecteer je toppings, wacht zes minuten en voilà: de RoboBurger heeft een hamburger voor je gemaakt. Het is de eerste automaat ter wereld die volledig zelfstandig hamburgers kan bakken en samenstellen.

De RoboBurger staat in een winkelcentrum in de Amerikaanse staat New Jersey. Het is een flink bakbeest, met een vriezer voor 50 patties, een kleine bakplaat en een schoonmaaksysteem. Via een groot touchscreen kunnen hongerige passanten hun toppings kiezen (ketchup, mosterd en gesmolten kaas). Een burger kost ongeveer € 6,35 en terwijl de machine z’n werk doet (zo’n 7 minuten), toon het scherm animaties van wat er aan de binnenkant gebeurt.

Vlees en sauzen

De RoboBurger bakt de patty op een plaatje, toast de burgerbun, spuit de toppings erop, stelt de hamburger samen, plaatst deze in een doosje die vervolgens uit de dispenser komt glijden. De hamburger heeft alleen vlees en sauzen, geen sla, augurk en tomaat.

Het bedrijf RoboBurger wil z’n uitvinding niet alleen in winkelcentra plaatsen, maar ziet ook kansen in luchthavens, scholen, kantoren, fabrieken en militaire bases.

Flippy bakt burgers en friet

Robots zijn in opkomst in foodservice. Er bestaat al een hamburgerrobot in de Verenigde Staten genaamd Flippy. Dit is een robotarm die in de keuken wordt ingezet. Flippy heeft een jongere broer die friet kan bereiden.

Onbemande snackbar

Ook dichter bij huis worden steeds vaker robots of automaten ingezet. Het bedrijf Eyemation werkt aan de ontwikkeling van zijn onbemande snackbar Lokettaria. Ook zijn in verschillende cafetaria’s serveerrobots te vinden. In Italië, het Vereneigd Koninkrijk en België zijn pizza-automaten te vinden vergelijkbaar met RoboBurger.