Snackbakjes met zeewier coating, die SUP-proof zijn

Nieuw!, Actueel |
18 december 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Notpla snackbakjes met zeewier coating die aan de SUP-regels voldoen

6 vragen over Notpla

Regeren is vooruitzien. De controle op de plastic toeslag mag dan voorlopig van de baan zijn, maar het gebruik van herbruikbare verpakkingen wordt de norm. Voor cafetariahouders die op zoek naar plasticvrije snackbakjes die aan de SUP-regels voldoen, biedt de Notpla-verpakkingslijn uitkomst, zo zegt Wilco Wieling, Conpax.

Aan de hand van 6 vragen gaat Wieling in op de verpakkingslijn die vanaf medio december verkrijgbaar is via Conpax, partner van Frituurwereld.

1. Wat is Notpla?

Notpla staat voor not plastic. Het is een verpakkingslijn van plasticvrije kartonnen snackbakjes e.d. die door het gelijknamige bedrijf Notpla uit Londen is ontwikkeld. In Nederland vertegenwoordigt Conpax dit merk.

2. Waarvan zijn de producten gemaakt?

Het plastic vervangende materiaal is gemaakt van zeewier. Dit groeit met een snelheid tot 1 meter per dag. De productie ervan is niet concurrerend ten opzichte van voedselgewassen. Bovendien is er geen kunstmest of zoet water nodig om het te produceren en het houdt actief koolstofdioxide vast. Daarmee is het een duurzame grondstof.

3. Waarom is Notpla SUP-proof?

De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) die de SUP-regels controleert en handhaaft, heeft de bakjes met de Notpla-coating beoordeeld. Ze hebben vastgesteld dat deze geen polymeren bevatten en dat ze biologisch composteerbaar zijn volgens de EN 13432-norm. Het materiaal is daarmee door de ILT als 100% plasticvrij beoordeeld en valt daarmee buiten de SUP-regeling.

4. Hoe zit het met vocht- en vetbestendigheid?

De kartonnen bakjes en schaaltjes hebben een vocht- en vetbestendige Notpla laag. Dat maakt ze geschikt voor foodproducten in de cafetaria en fastfoodbedrijven, de evenementenbranche en cateringbedrijven.

5. Welke verpakkingen zijn er?

Conpax heeft medio december 2023 een assortiment van 21 verschillende artikelen geïntroduceerd. Dit bestaat uit bakjes, lunch -, hamburger -, friet boxen e.d. Het assortiment is in de loop van januari leverbaar via de groothandel.

6. Wat is de prijs?

De prijs is op dit moment hoger dan de bestaande bakjes die voorzien zijn van een plastic coating. Dat heeft te maken met de schaalgrootte. De verwachting is als het volume verder toeneemt, de prijs zal dalen.

Externe links:

https://conpax.com/nieuws/conpax-eerste-en-enige-producent-van-goedgekeurde-plastic-vrije-vouwkartonnen-foodverpakkingen-met-vet-en-vochtwerende-coating-in-nederland

https://www.notpla.com/company-update/notpla-coating-expands-european-availability