Verpakkingsregels blijven, maar inspectie gaat plastictoeslag niet handhaven

Actueel |
15 december 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Staatssecretaris Vivianne Heijnen bij aftrap campagne ‘Bring your own’ in Den Haag

ProFri blij met uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen

Demissionair staatssecretaris Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten dat de verpakkingsregels blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze deels niet gaat handhaven, waaronder het apart doorberekenen van de plastictoeslag aan klanten. 

“Met de aanpak die ik nu kies, heeft mijn opvolger in een nieuw kabinet maximaal de handen vrij om een keuze te maken”, aldus Heijnen. “Linksom of rechtsom moeten we toe naar een serieuze reductie van wegwerpplastics. Ik roep bedrijven, organisaties, locaties en medeoverheden met klem op om de regels te volgen en gewoon wel die broodnodige omslag te maken van wegwerp naar herbruikbaar.”

Dubbele boodschap

De staatssecretaris reageert met deze dubbele boodschap op de moties die in oktober in de Tweede Kamer zijn aangenomen over de regels met betrekking tot wegwerpplastics. “Wij zijn blij dat de staatssecretaris eindelijk een uitspraak heeft gedaan want het bleef lang stil na de moties die de Tweede Kamer indiende en onze brandbrieven en pogingen om hierover met haar in gesprek te komen”, reageert een woordvoerder namens ProFri. 

Lachertje 

Op de brandbrieven die ProFri eerder naar de bewindsvrouw schreef en de herhaalde vragen van de vaste Kamercommissie hierover, reageerde zij niet. De vereniging heeft de afgelopen maanden wel overleg gehad met het ILT en de NVWA. “Het zelf meenemen van bakjes, zoals de staatssecretaris voor ogen stond, is een compleet lachertje geworden en bovendien alleen al op basis van de Hygiënecode niet uitvoerbaar.”

Einde toeslag

Het doorberekenen van de plastictoeslag aan klanten bleek in de praktijk onuitvoerbaar vanwege de diversiteit aan verpakkingen en manieren van bestellen. “Veel ondernemers hebben daarom de toeslag nooit berekend aan hun klanten, Degene die dat wel deden stopten om deze praktische redenen er al snel mee. Mogelijk zullen door de uitspraak van Heijnen nu alle bedrijven stoppen met het apart berekenen van de toeslag.” De toeslag is hiermee nog niet definitief van de baan. Het ILT gaat in ieder geval hier voorlopig niet op handhaven.

Volgens ProFri geeft het de verpakkingsbranche meer tijd om met betaalbare en betere alternatieven te komen, zodat frituurzaken hun klanten niet met extra kosten hoeven op te zadelen. “Wat ons betreft wordt deze toeslag zo snel mogelijk geschrapt uit de regeling. We hopen dat ze in Den Haag meer gaan luisteren naar de verpakkingsfabrikanten en naar ondernemers zoals veel Kamerleden en partijen die nu in het parlement zitten, eerder hebben beloofd.”    

Herbruikbaar alternatief blijft wel verplicht

Bedrijven hoeven dus voorlopig geen plastictoeslag meer te berekenen wanneer ze werken met plastic wegwerpbakjes en -bekers. De Inspectie Leefomgeving en Transport geeft aan wel te gaan handhaven op de andere onderdelen van de regelgeving, zoals het aanbieden van een herbruikbaar alternatief of bring your own bij afhaal en bezorging.

Het is nog onduidelijk wat de uitspraken van de staatssecretaris betekenen voor het verbod dat gaat gelden vanaf 1 januari voor gebruik van plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie ter plekke. ProFri hoopt hierover zo snel duidelijkheid te krijgen van het ILT.