Akkoord over nieuwe CAO voor horeca

Actueel |
19 december 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Afbeelding iStock

Het eerder bereikte onderhandelingsakkoord over de nieuwe horeca-CAO is op 18 december 2023 goedgekeurd door de achterban van de betrokken vakbonden en werkgeversorganisatie.

De nieuwe CAO voor de horeca gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024. Deze bevat onder meer afspraken over een nieuwe loontabel en -ontwikkeling. Daarnaast komt er voor het eerst een minimumstagevergoeding, een ontwikkelingsplatform en is er aandacht voor een goede werk-privé balans.

80 procent akkoord

Zo’n 80 procent van de leden van de horecavakbond hebben hun goedkeuring gegeven aan de nieuwe CAO, zo meldt FNV Horeca op haar website. Naast deze bond is de achterban van CNV Vakmensen akkoord gegaan met de nieuwe horeca-CAO. De afspraken zijn gemaakt met werkgeversorganisatie KHN.

Zorgen over loonkosten

Vakvereniging ProFri liet al eerder op Frituurwereld weten blij te zijn met de voorgenomen afspraken maar spreekt nogmaals haar zorgen uit over de ontwikkeling van de loonkosten voor frituurzaken. Afgelopen twee jaar stegen de loonkosten voor de groep van 15 tot en met 17 jarigen al explosief.

Sectorale aanpak

Over het opzetten van een leer- en ontwikkelplatform voor de horeca is al vaker onderhandeld. ProFri geeft de voorkeur aan om dit sectoraal aan te pakken. Ook bij de opzetten van het nieuwe functie- en loongebouw moet volgens de vakvereniging meer met de verschillende deelsectoren rekening worden gehouden.

“De horeca is te divers. Niet voor niets laten de verschillende deelsectoren zich moeilijk verenigingen binnen één club. Dat is precies de reden waarom ProFri is opgericht,” aldus de woordvoerder van ProFri. “KHN koos toentertijd ervoor te stoppen met de sectorale indeling van de vereniging en alles onder te brengen onder de noemers Eten, Slapen en Drinken. Ook werd de volledige sectorale bestuurslaag er tussenuit gehaald, zoals het bestuur van de sector Fastfood- en IJsbedrijven.”

Herkenbaar aanbod van trainingen en opleidingen

Samen met het Nederlands Frituurcentrum werkt de vakvereniging aan een passend en herkenbaar aanbod van trainingen en opleidingen. Ook een online leer- en ontwikkelplatform maakt daar onderdeel vanuit. Om het gebruik hiervan te stimuleren kunnen leden van ProFri vanaf 1 januari 2024 hun medewerkers gratis inschrijven voor een aantal basis e-learingmodules. ”We willen als vakvereniging hiermee niet alleen bijdragen aan de ondernemingsgroei van frituurzaken, maar ook aan de persoonlijke ontwikkeling van de ruim 55.000 mensen die er werken.”