Veel oudgedienden verlaten de frituurbranche

Actueel |
19 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Opnieuw houden de nodige frituurders en cafetaria’s met een lange staat van dienst het voor gezien. Hoewel actuele marktcijfers over de branche ontbreken, lijkt afgaande op mediaberichten sprake van een gestaag doorzettende exit van snackbars, cafetaria’s en frituren.

De redenen om te stoppen lopen uiteen. Vaak speelt de leeftijd van de ondernemers een rol. Na ettelijke tientallen jaren achter de frietkachel, is het gewoon welletjes en tijd voor wat anders. Opvolging is er lang niet altijd. In enkele gevallen is er sprake van het overlijden van de ondernemer of een partner. Ongetwijfeld zal voor veel stoppers de turbulentie in de branche meespelen in de overwegingen. Het gaat om zaken als de toenemende regeldruk, inflatie, energiekosten, coronagevolgen en personeelsgebrek.

“Eind aan 64 jaar bakmanschap”

De opsomming van stoppers is lang. In Etten-Leur houden eindzestigers Piet en Anneke Schellekens het na 47 dienstjaren voor gezien met hun snackbar Piet Friet, die wordt overgedaan aan een jonge ondernemer. In Hillegom stoppen Marja en Nico Klinkenberg na 40 jaar met hun Smultaria ’t Pleintje. Het pand wordt leeg opgeleverd en gaat in de verhuur.

Op Urk komt na 34 jaar een einde aan cafetaria Gebroeders Meun. Broers Meindert en Harmen Meun verkopen hun pand. De Meuns waren lokaal bekend vanwege hun satésaus en gegrilde kippen, waarvan er wekelijks 180 werden verkocht. In Genemuiden sloot na 55 jaar trouwe dienst ambachtscafetaria De Eenkhoorn van Freddy en Ankie Eenhoorn eerder dit jaar zijn deuren.

In Groningen stopt na vier generaties, goed voor 64 jaar bakmanschap, de familie Doornbos met zijn cafetaria. De zaak was niet alleen bekend om zijn eierbal, 64 jaar lang gemaakt volgens hetzelfde recept, maar ook vanwege zijn stamppotten. Bedoeling is dat de zaak door een nieuwe eigenaar wordt voortgezet.

“Anno 1956, nu dicht”

Maastricht verliest opnieuw een oude snacknaam van formaat. Begin maart sloot snackbar De Aw Brök bij de Servaasbrug na ruim 45 jaar zijn deuren. Online zeggen ondernemers Sandy Stassen en Jos van Geleen overstelpt te zijn door de reacties. In de media zeggen ze: “Veel klanten komen hier al zo lang. Vooral rondom carnaval is het hier een dolle boel. Er kon gewoon alles.” Maastricht verloor de afgelopen jaren al meer oude frietadressen. In Zwolle sloot cafetaria Kolk zijn deuren. De ambachtelijke snackbar bestond al sinds 1956 en was van oudsher bekend om zijn huisgemaakte frikandellen.

Net als Maastricht verliest Zwolle in korte tijd meerdere bekende snacknamen. Onlangs nog schreef Frituurwereld over het overlijden van de Zwolse frituurvakman Ton Norp. Gedwongen door hoge energielasten en gezondheidsproblemen, sloot Norps Snackcorner in het najaar van 2022 reeds zijn deuren. Als automatiek ontstond de snackcorner kort na 1950 uit opa’s banketbakkerij. Zwolle verloor hierdoor één van zijn bekendste snackadressen en ambachtelijke snackiconen als Norps nierbroodje en de Norp-kroket.

“Laatste dorpscafetaria…”

Ook in de nodige kleine dorpen sloten oudgedienden hun frituurzaken. Vaak betekent dit dat er geen cafetaria meer overblijft. Zo schreef regionaal dagblad De Stentor nog onlangs over het verdwijnen van de laatste snackbars in dorpen als Diepenveen, Nieuw Heeten en Wilp.

In het Achterhoekse stadje Bredevoort met zijn 1600 inwoners verdwenen kort achter elkaar twee frietzaken: cafetaria De Misterpoort en Friterie De Heerlyckheid. Het historische stadje is hiermee snackbarloos. Uit recent onderzoek bleek dat de inwoners met smart op een nieuw frietadres zitten te wachten. Om de aandacht te vestigen op het gemis van een frituurzaak, werd onlangs door de lokale Vereniging Bredevoorts Belang gratis friet uitgedeeld vanuit een snackwagen.

Tekst: Ubel Zuiderveld, foto’s: Facebook Aw Brök en UZ Media