Rayonmanager Van Geloven neemt cafetaria over: ‘Veel potentie in deze zaak’

Actueel |
19 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurcentrum - Peter Balkema Cafetaria Gorecht
Peter Balkende ruilde Van Geloven in voor Cafetaria Gorecht.

Voormalig rayonmanager van Van Geloven Peter Balkema is sinds 1 januari 2022 eigenaar van Cafetaria Gorecht in Hoogezand. Hij heeft een goedlopende zaak overgenomen, maar ziet nog genoeg ruimte voor groei. “Ik ben altijd bezig de bedrijfsvoering te verbeteren.”

Cafetaria Gorecht is gelegen in een volksbuurt in Hoogezand. De zaak heeft veertig zitplaatsen en tien medewerkers. “We zitten in een woonwijk, maar onze klantenkring is heel breed”, zegt de nieuwe eigenaar Peter Balkema (39). “Mensen uit heel Hoogezand komen deze kant op. De kracht is een breed assortiment met kwalitatief goede producten.”

Balkema was ruim negentien jaar werkzaam bij snackfabrikant Van Geloven. De eerste jaren als vertegenwoordiger en daarna vijftien jaar als rayonmanager Noord-Nederland. “Ik kwam vaak in cafetaria’s en zag goede en minder goede dingen. Daar heb ik veel van geleerd. Het leuke was dat ik de laatste tien jaar niet alleen producten verkocht, maar door mijn ervaring ondernemers ook kon helpen hun bedrijf beter te maken.”

Op zoek naar het juiste bedrijf

Voor Balkema was een eigen cafetaria een droom. ‘Ik heb met veel plezier bij Van Geloven gewerkt, maar het was tijd voor een volgende stap. Ik was kritisch op zoek naar het juiste bedrijf. Ik kon een cafetaria overnemen waar de ondernemers alles al uit hadden gehaald. Dan valt er voor mij niets te winnen. Het moest een goedlopende zaak zijn waar nog wel potentie in zit.”

Bedrijfsvoering verbeteren

Balkema vond zijn cafetaria uiteindelijk in Hoogezand. Cafetaria Gorecht is 22 jaar geleden geleden gestart door Martin en Anita de Vries. De nieuwe eigenaar ziet veel mogelijkheden voor de cafetaria om door te groeien. “Ik ben zakelijk ingesteld en altijd bezig om de bedrijfsvoering te verbeteren. Hoe kunnen we efficiënter draaien?” Twee aspecten staan daarbij voor hem bovenaan. “We moeten veilig werken en plezier hebben in het werk. Door een goede werksfeer te creëren, presteert het team automatisch beter.”

Niet in de weg lopen

De kersverse ondernemer zet zijn team op de voorgrond. “Ik wil iedereen erbij betrekken en mensen verantwoordelijkheid geven. Ik word ook niet het gezicht van het bedrijf, maar het team. Ik ben wel aanwezig, maar op de achtergrond. Ik ga meer aan mijn zaak werken dan in mijn zaak.”

De helicopterview is een werkwijze die Balkema helemaal in het begin van zijn carrière heeft opgepikt toen hij manager was bij een McDonald’s-filiaal. “Ik heb geen tijd om aan de kassa of aan de frituur te staan. De medewerkers zijn daar veel beter in, en het is aan mij om ze zo goed mogelijk te ondersteunen. Natuurlijk vind ik het leuk om mee te werken, maar niet in de spits want dan loop ik alleen maar in de weg. Er moet iemand vrij zijn om hand- en spandiensten te verrichten. Dan wil je niet ergens vaststaan.”

Frituurcentrum - Peter Balkema Cafetaria Gorecht

Concepten introduceren

Balkema wil achter de schermen het bedrijf verder uitbouwen. Onder andere door verschillende concepten te introduceren. “Dat is ook iets dat ik bij McDonald’s heb geleerd. We hebben een brede menukaart, maar het zijn allemaal losse items. Het oogt rommelig. Dus denk aan een kipconcept met onder meer wings en strips in buckets, een burgerconcept en een ijsconcept. Wanneer je producten als groep in het zonnetje zet, vallen ze veel meer op bij de consument en heb je een verhaal.”

Maaltijdbezorging uitbouwen

Cafetaria Gorecht heeft altijd ingezet op maaltijdbezorging aan bedrijven. “Woensdag, donderdag en vrijdag rijden we met een aantal auto’s de bestellingen weg. Dat loopt goed. Aan de consumentenkant valt nog wel wat te verdienen, maar ik wil eerst het bedrijf beter leren kennen voordat we daaraan beginnen.”