Schierzicht in Lauwersoog opent logement: “Blij dat we hebben doorgezet”

Actueel, Achtergrond |
5 januari 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Frituurwereld - Schierzicht totaal pand
Restaurette Schierzicht links, rechts het nieuwe logement.

Wie Restaurette Schierzicht in Lauwersoog bezoekt voor friet, kibbeling, frituursnacks, verschillende visgerechten of een kopje koffie, kan er vanaf heden ook overnachten. De familie Gerdes, die al veertig jaar actief is op deze unieke locatie, heeft namelijk een logement geopend. Een gedurfde stap in coronatijd. “Maar het zal ons geen windeieren leggen.”

Theo Gerdes heeft samen met zijn ouders Rieks en Janneke op 2 januari 2022 Schierzicht Logement geopend. Het hotelletje naast Restaurette Schierzicht – dat in Lauwersoog en omgeving al decennialang een vertrouwde plek is voor verschillende visgerechten, schotels, friet en snacks – heeft negen kamers en biedt een uniek uitzicht op onder meer de haven en de Waddenzee.

Hotel zelf gebouwd

De ondernemersfamilie heeft het hotel grotendeels zelf gebouwd. De bouw begon eind april 2021 en op 1 januari 2022 was het klaar. Op 2 januari is het logement geopend en de eerste gasten hebben er al overnacht. Vanwege de huidige coronaregels kunnen gasten niet in het restaurant eten, maar wel op hun kamer.

40 jaar Schierzicht

De familie Gerdes is al jaren actief in Lauwersoog, vertelt Theo Gerdes (28). “Mijn opa heeft op de vismarkt in Groningen gestaan en mijn vader begon veertig jaar geleden met vis verkopen op de dijk van Lauwersoog. Eerst was het een bus, toen een keet, en beetje bij beetje heeft hij het bedrijf door de jaren heen uitgebouwd.”

Vurige wens

Vandaag de dag is Restaurette Schierzicht een zaak met 220 zitplaatsen binnen en evenzoveel op het terras. Theo: “Maar mijn vader heeft altijd al de wens gehad om een hotel of bed & breakfast te beginnen en heeft dat jaren geleden al in het bestemmingsplan laten opnemen. We hebben dus altijd al de mogelijkheid gehad, maar we waren de laatste tien jaar altijd druk met de groei van het restaurant; meer zitplaatsen, meer capaciteit en meer medewerkers.”

Frituurwereld - Schierzicht vooraanzicht
Restaurette Schierzicht voor de bouw van het logement.

Corona gaf ruimte

Corona bracht tegenslagen, maar gaf dus ook ruimte voor een nieuw project. “Als er geen corona was geweest, hadden we dit misschien wel volgend jaar gedaan of het jaar erna”, zegt Theo. “Nu hadden we de tijd om het op te pakken en als ondernemer blijf je niet stilzitten. We zijn een gezond bedrijf dat nooit bang is om te investeren. Als we iets willen, kunnen we dat betalen. En we weten gewoon dat het ons geen windeieren zal leggen. Het was spannend, maar we zijn blij dat we hebben doorgezet. De reacties zijn geweldig.”

Van Mexico en Amerika naar Lauwersoog

Theo is in 2018 in de zaak van zijn ouders gestapt. Daarvoor werkte hij in verschillende horecazaken, liep stage in Mexico en studeerde in Amerika. Maar Lauwersoog lonkte: “Als ik voor een baas werk, kan ik zelf geen beslissingen nemen. Thuis hadden mijn vader en moeder een fantastisch bedrijf opgebouwd. Het was zonde geweest als ik dat aan mij voorbij had laten gaan. In eerste instantie runnen we het samen. Ik heb de dagelijkse leiding in het restaurant en straks ook in het logement.”

Frituurwereld - Schierzicht bouw
Theo Gerdes (links) op het hoogste punt tijdens de bouw van het logement, met onder meer vader Rieks op de achtergrond (met bril).

Frituur is omzetmaker

In Restaurette Schierzicht draait ’t voor 95 procent om de frituur. “Kibbeling, friet, en lekkerbekjes. We hebben een aantal snacks zoals kroketten, frikandel, een kaassouffle en een bamischijf. Ook hebben we een hamburger van de bakplaat en onder meer een assortiment broodjes, een lekkere schnitzel en gehaktbal. Maar vooral kibbeling en friet zijn de omzetmakers. We zijn geen restaurant met bediening, maar je kunt bij ons wel goed eten voor een goede prijs. Corona uitgezonderd blijft 98 procent hier eten. Afhaal is lastig, want we zitten in een uithoek. Tijdens corona loopt het de hele dag gelukkig wel door. Mensen eten bijvoorbeeld in hun auto. We redden ons dus wel.”

Frituurwereld - Schierzicht counter
De counter van Restaurette Schierzicht, waar de frituur de grote omzetmaker is.

Goed Gefrituurd Keurmerk

Schierzicht is al jaren lid van vakvereniging ProFri en heeft het Goed Gefrituurd Keurmerk in bezit. “Dat vinden we belangrijk. Frituren is helemaal niet ongezond, als je het maar goed doet. ProFri maakt zich daar hard voor.”

Unieke plek in Nederland

Theo ziet veel mogelijkheden voor het restaurant en het logement. “We zitten op een unieke plek in Nederland, op de driesprong van het Lauwersmeergebied, de Waddenzee en de haven van Lauwersoog. Er is hier altijd wat te doen, zowel in de zomer als in de winter. Wie zien schippers, fietsers, wadlopers of mensen die voor een dagje naar Schiermonnikoog gaan. Overdag kun je van het uitzicht genieten en ’s nachts is dit één van de donkerste plekjes van Nederland. Offshore windenergie begint ook booming te worden, dus ik verwacht dat monteurs ons straks ook weten te vinden. Er zijn zo veel mogelijkheden om mensen hiernaartoe te krijgen, en we zijn in dit gebied de enige accommodatie waar je een nachtje kunt verblijven.”

Schierzicht in beeld: van keet naar hotel-restaurant

  • Frituurwereld - Schierzicht counter

Meer over