De Frietaire bereidt snacks en friet in HiFri: alsnog doorbraak van deze heteluchtoven?

Actueel |
19 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: De Frietaire

Beleeft de HiFri alsnog zijn doorbraak in de cafetariasector? Deze Nederlandse oven op basis van hete lucht en stoom, vormt bij het nieuwe snackconcept De Frietaire het hart van de zaak. Ondernemer Jules Paquay opent de eerste vestiging van De Frietaire in Eindhoven.

De HiFri is bijna vijftien jaar geleden ontwikkeld door het Bredase bedrijf SteamFry, maar al een aantal jaren het eigendom van Qbtec/Kiremko in Woerden.

Met professioneel gebruik wilde het met de HiFri lange tijd niet vlotten. Gebruik bleef lang beperkt tot enkele grotere leisurecateraars, zoals Ahoy Rotterdam. Qbtec waagt met een nieuwe generatie HiFri’s opnieuw een poging om de professionele frituurmarkt te veroveren.

Franchiseformule

De jonge ondernemer Jules Paquay laat in de media weten dat HiFri-frietconcept De Frietaire – slogan: A Journey With Hot Air Fry – moet uitgroeien tot een franchiseformule. Met een eigentijdse bistro-achtige inrichting en de luchtballon als belangrijkste symbool, is het thema “luchtbereiding” in de huisstijl van De Frietaire ver doorgevoerd. Zowel het ontwerp van de lampen als de krukken en de toonbank zijn geïnspireerd door de luchtballon.

Vier HiFri’s

De Frietaire zet twee HiFri’s in voor het afbakken van snacks. Daarnaast wordt gewerkt met twee friet-HiFri’s die elk een capaciteit hebben van 2,5 kilo per stoombeurt van 5 tot 6 minuten. Het assortiment van De Frietaire bestaat uit onder meer friet met saus naar keuze, loaded fries en zoete friet. De portieprijzen variëren van €3,50 tot €8,50. Verder verkoopt De Frietaire hamburgers en snacks als frikandel, kipcorn (tevens vega) en de viandel (alle €3,00). Daarnaast staan een Bourgondische kroket en drie varianten van de loaded frikandel op het menu.

Airfryer?

In enkele media wordt gesproken van een “Airfryer-cafetaria”. De Airfryer en zijn soortgenoten zijn rotatie-luchtovens voor particulier gebruik en in principe niet geschikt voor grootschalige professionele bereiding tijdens de afhaal- en bezorgpiek. Van deze ovens is dan ook bij De Frietaire geen sprake.

Zes jaar geleden deed wél het Brabantse concept Potato Time van zich spreken, een aardappelformule waar met acht Airfryers friet en andere piepers werden bereid. Potato Time verkaste van Tilburg naar Eindhoven, maar slaagde uiteindelijk niet, net als de opvolger Gezond is Lekker (luchtbereide hamburgers, friet en snacks).

Hoge gasprijzen

Qbtec/Kiremko benadrukt dat stoombereide friet en snacks calorie-armer zijn en de HiFri bovendien goedkoper is dan traditionele bakwanden. Die functioneren veelal bovendien op gas. De HiFri werkt op elektriciteit, waarbij de voeding bestaat uit een simpele stekker. Hoewel er van oudsher professionele elektrische frituurovens bestaan, kán de HiFri voor met name startende cafetaria’s een alternatief vormen, zeker nu de gasprijzen torenhoog zijn.

Meer over